Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Antalya’da iki kişi caretta carettaların yuvalarına ATV aracıyla girdi: 16 yavru öldü

0

Antalya‘nın Manavgat ilçesi Sorgun Mahallesi‘ndeki Mendirek bölgesi sahilinde iki kişi yasak olmasına rağmen, dün saat 23.00 sularında ATV araçlarıyla caretta caretta yuvalama sahasına girdi ve yuvaları ezdi. Kendilerini durdurmak isteyen Stefan Feuchtinger isimli kişinin de üzerine araç süren iki fail, daha sonra olay yerinden kaçtı. İki kişinin yakalanması için jandarmanın çalışma başlattığı öğrenildi.

Gönüllünün üzerine ATV sürüldü

Bölgedeki yuvaları koruyan Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) Başkanı Seher Akyol ile gönüllüler Stefan Feuchtinger ve Gloria Giraldo, yuvalama sahasına girildiğini görünce iki kişiyi durdurmak istedi.

Gönüllüler ve Seher Akyol’un sahile girmemeleri yönündeki uyarılarına kulak asmayan iki failden biri, ATV’yi Feuchtinger’in üzerine sürdü. İki fail, olayın ardından bölgeden hızla uzaklaştılar.

Olay sırasında bacağından ve kolundan yaralanan Feuchtinger, hastaneye götürülüp tedavi altına alındı.

16 caretta caretta yavrusu hayatını kaybetti

DEKAFOK Başkan Seher Akyol, yaşananları şöyle anlattı:

Önce birinci yuvanın üstünden geçti durdurmaya çalıştık. Durmayınca ikinci yuvaya yöneldi. O arada biz ATV’mize atlayıp peşlerinden gittik. Peşlerinden gidince ikinci yuvanın üzerinden geçtiklerini gördük, yavrular çıkış yapmıştı artık. Alelacele yavruları topladık.”

Akyol, olayın ardından sahile giderek yaptıkları kontrolde iki yuvanın zarar gördüğünü ve 16 caretta caretta yavrusunun da ezildiğini belirlediklerini kaydetti.

‘Bir anda üzerime doğru geldi’

Olayda yaralanan Stefan Feuchtinger ise, ATV’leri durdurmak için bağırdıklarını, sonra bir anda üzerine doğru geldiklerini söyledi:

Caretta carettalar için sahilde yürüyorduk, bu sırada ATV’leri gördük, çok hızlılardı. Yavru carettalar çıkıyordu. Bu nedenle onları durdurmak için ‘durun durun caretta’ diye bağırdık. Durmuşlardı ondan sonra bir anda süratli bir şekilde üzerime doğru geldi. Yan tarafa doğru atladım ve düştüm”

Yetkililerden destek beklediklerini ifade eden DEKAFOK Başkanı ise, “İnşallah böyle bir olay bir daha yaşanmaz, bu bir ders olur. Buradan yetkililere sesleniyorum, lütfen desteklerinizi bizden esirgemeyin, gerekli ne kadar cezai işlem varsa uygulanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.