İklim KriziManşet

Anormal sıcaklıklar, Grönland’daki buz tabakasının yüzde 45’ini eritti

0

Kuzey kutup bölgesinde sıcaklıklar normalin 4.5 derece üzerinde seyrediyor. Erken yaşanan erimeye ek olarak, Batı Grönland’daki kar örtüsü miktarı da ortalamanın altında.

Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nin verilerine göre Grönland buz tabakası, haziran ayında yaşanan erken erime ile rekor oranlara ulaştı. Columbia Üniversitesi’nden buzul araştırmacısı Marco Tedesco, Grönland’ın orta ve doğu bölgelerinde sıcaklıkların normalin 4.5 derece üstünde olmasının buz tabakasının %45’inin erimesine sebep olduğunu söylüyor.

Her kış buz örtüsü altında kalan Grönland’ın ortalama “erime mevsimi” haziran-ağustos ayları arasında gerçekleşir ve çoğunluğu temmuz ayında yaşanır. Haziran ayının ortalarında yaşanan bu miktarda buz erimesi ise alışılmışın dışında.

İklim Haber’den Gülce Demirer’in haberine göre, küresel ısınmanın uzun vadeli ekstrem sonuçlarından biri olarak Kuzey Kutup Bölgesi’nde sıcaklıklar normalin 4.5 derece üzerinde seyrediyor ve normalde temmuz ayında yaşanması gereken büyük oranlardaki erimeler haziranın ortalarında %45 oranında gerçekleşiyor. Buzul araştırmacısı Marco Tedesco, Grönland buz tabakasında yaşanan büyük miktardaki erimenin sıcaklıkların normalin 4.5 derece üstünde olmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Alışılmadık erime

Erken yaşanan erime sezonuna ek olarak, Batı Grönland’daki kar örtüsü miktarı da sıcaklıklara bağlı olarak ortalamanın altında kalmış durumda.

Georgia Üniversitesi’nden Grönland iklim araştırmacısı Thomas Mote erimede yaşanan ani artış için “Alışılmışın dışında ancak beklenmedik değil” diyor. Mote, CNN’e verdiği röportajda 2012 yılında tarihte ilk kez bütün buz tabakasının erimesiyle yaşanan rekor erimeye istinaden “2012 yılında yaşanan artışlara benzer bir olay” ifadesini kullanıyor.

Danimarka ve Grönland Jeolojik Araştırması’nda klimatolog olarak çalışan Jason Box, mayıs ayının sonlarında “2019, Grönland için büyük erime oranlarının yaşanacağı bir yıl olacak” tahmininde bulunmuştu. Box, 2019 Nisan ayında alışılmadık bir şekilde, sezon erime günlerinin erken yaşandığını ve erime mevsiminin “ortalamadan ve rekor kıran erime yılı olan 2012’den üç hafta önce” gerçekleştiğini söyledi.

‘Deniz suyu seviyelerinde çok büyük artışlar olabilir’

Mevcut erime sezonu alışılmışın dışında olmakla beraber Mote 2012, 2010 ve 2007 yıllarında yaşanan büyük buzul kayıplarının altını çiziyor ve “2007 yılından başlayarak, 1990’ların sonlarından önce daha önce benzeri görülmemiş, bu büyük erime sezonlarına tanıklık ettik” diyor.

Mote, ekstrem erime sezonları yeni normalimiz haline gelirse özellikle deniz suyu seviyelerinde çok büyük artışların yaşanacağını da belirtiyor: “Grönland, son 20 yılda küresel deniz seviyesinin yükselmesinde en büyük sebeplerden biri oldu”.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.