İklim KriziManşet

Anormal hava sıcaklığı yüzünden ayılar köyü istila etti

0

Rusya‘nın Uzak Doğu Bölgesi‘ndeki Çukotka‘ya bağlı Rırkarpiy köyü, küresel ısınmanın olumsuz koşullarıyla boğuşuyor. Normalde köyün 2.2 kilometre uzağındaki Schmidt burnunda yaşaması gereken ayılar,  sıcak hava nedeniyle köyden ayrılmıyor.

Sputnuk’in haberine göre, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Rusya şubesi, buz tabakasının ince olması nedeniyle denizde avlanamayan 56 kutup ayısının yiyecek bulmak için Rırkarpiy köyünü istila ettiğini açıkladı.

‘Ayıların hepsi çok zayıf’

Rırkarpiy köyündeki ‘Ayı Devriye Programı’ sorumlusu Tatyana Minenko, 56 kutup ayısı arasında hem yetişkinlerin ve genç ayıların, hem de yavruların olduğunu belirterek, neredeyse tamamının zayıf olduğuna dikkat çekti.

 

Köydeki tüm toplumsal etkinlikler iptal edilirken devriye ekipleri, insanların ve ayıların karşı karşıya gelmelerini önlemek için kreş ve okul çevresinde nöbet tutuyor.

‘Bu duruma adapte olmalıyız’

WWF Rusya Arktik’in Biyolojik Çeşitliliğini Koruma Projeleri Koordinatörü Mihail StişovBuz tabakası yeterli kalınlıkta olsaydı en azından ayıların bir kısmı denize giderek avlanırdı. Ancak şimdilik kıyı boyunca yiyecek aramaya devam edecekler. İnsanların ve ayıların yaralanmaması için bu duruma adapte olunması gerekiyor” dedi.

Daha önce uzmanlar, kutup ayılarının varlığı nedeniyle 700 köylünün başka bir bölgeye tahliye edilmesi gerektiğini söylemişti. Köyün tahliyesi konusunda referandum yapılması da önerilmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.