Manşet

Ankara’daki selde 20 yaşındaki Doğanay hayatını kaybetti, bir kişi kayıp

0
Fotoğraf: DHA

Ankara’da etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü, evini su basan 20 yaşındaki Busenur Doğanay, hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca selde bir kişinin kaybolduğunu ve arama çalışmalarına devam edildiğini duyurdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün dün için sarı uyarı yaptığı iller arasında yer alan Ankara’da akşam saatlerinde Keçiören, Yenimahalle ve Etimesgut’ta etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü.

DHA’nın aktardığına göre; sürücüler suyla kaplanan yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Bazı araçlar suda sürüklendi. Bazı bölgelerde araçlar yolda kalarak suya gömüldü. Suda sürüklenen bir motosiklet ise çevredeki bazı kişilerin çabası ile son anda kurtarıldı. Birçok noktada binaların giriş katlarında bulunan ev ve iş yerlerini su bastı.

Keçiören ilçesi İncirli Mahallesi’ndeki dört katlı Umut Apartmanı‘nı da sağanak ile birlikte su bastı. Kot-1‘deki evde yaşayan Busenur Doğanay‘ın evin suyla dolması üzerine mahsur kaldığı ihbarı yapıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama Kurtarma dalgıçları, binaya girerek arama başlattı. Çalışmalar sonucunda Doğanay’ın cansız bedenine ulaşıldı.

Fotoğraf: DHA

Sağanak yağışın can kaybına yol açtığı Ankara’da, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sel sularının etkili olduğu bölgelere gelerek görevlilerden bilgi aldı. Busenur Doğanay’ın yaşamını yitirdiği Keçiören ilçesi İncirli Mahallesi’nde su altında kalan binalarda inceleme yapan Yavaş, yağmurun aniden bastırdığını belirterek, “Daha önce ikaz da etmiştik ama nereye ne yağacak bilemiyorsunuz. Daha önceki zamanlarda şehrin başka bölgelerine de yağıyordu bugün (30 Haziran) özellikle Keçiören, Ostim, İvedik, Yenimahalle bölgesine yoğun yağış oldu. 20 dakikada metrekareye 20 kilogram kadar yağış geldi” dedi.

Fotoğraf: DHA

Mansur Yavaş, bu tür afetlerde camilerden merkezi sistemle anons geçilmesi yönünde fikirlerin olduğunu ifade ederek, “Camilerimizin hepsi merkezi sisteme bağlı artık. Bundan sonra afet geliyor gibi bildirimlerin ülkemizde de yapılması gerekecek. Biz alarm sistemi de kuruyoruz başkent mobil üzerinde ama yeterli olmuyor. Çünkü herkes daha bu uygulamayı indirmedi. Mesela AFAD bunu yapabilir, herkesin telefonuna lokal olarak gönderebilir” diye konuştu. Mansur Yavaş, açıklaması şöyle sürdürdü:

“Baktığımız zaman buralar sonradan yapılaşmaya açılmış, tamamen asfalt, su kayarak sel olup geliyor. Suyun kaçabileceği bir yer yok. Buraların alt yapısı tamamen yenilenecek. Şu anda fizibilite yapılıyor. Daha sonra ihaleye çıkılacak. Çünkü buranın altyapısı 30 sene önce nasılsa öyle duruyor ama yaşayan nüfus, bina çoğaldığı için bu şekilde suların toprakla buluşacağı yer maalesef olmuyor.”

Yavaş, yağışların iklim değişikliği sonucu ortaya çıktığını belirterek, “Çok üzücü, bir can kaybımız var ama şu içeri baktığımız zaman neredeyse bir kişi kayboldu diye teselli bulacağız. Çünkü gerçekten ters dubleks olan binanın üst kısımlarına kadar sel basmış. Öngörülebilecek bişey değil. Bu iklim değişikliğinin sonucu. Bunun için inşallah hükümetle birlikte Paris Anlaşması’nın imzalanmasıyla elde edilecek paradan özellikle büyük illerde bu alt yapının sıfırdan yapılması gerekir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.