SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Ankara Tabip Odası: Sadece Ankara’da günlük 1000’e yakın vaka var

0
Fotoğraf: AA

Ankara Tabip Odası 1 Haziran’dan itibaren başlatılan ve koronavirüs tedbirlerinin gevşetildiği normalleşme süreci ile ilgili bir değerlendirme yazısı yayınladı.

Sahada aktif olarak çalışan sağlık emekçilerinden edindikleri bilgiler üzerinden değerlendirmede bulunulan analizde Ankara’daki günlük vaka sayısının 1000’e yaklaştığı belirtildi.

‘Pandemi hastaneleri doldu’

Ayrıca, son günlerdeki vaka sayısındaki artışla birlikte Ankara’da sadece COVID-19 hastalarına sağlık hizmeti sunan pandemi hastanelerin servis ve yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz doluluk oranlarıyla hizmet verdiği ifade edildi.

Pandemi hastaneleri dışındaki hastanelerde de ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekildi. Analizdeki diğer değerlendirmeler şöyle:

  • Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri Covid-19 hastası kabul edemez hale geldi.
  • Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömotik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmuyor.
  • Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip ediliyor.
  • Bu hastanelere başvuran hastalar zaman zaman diğer hastanelere yönlendirilirken, pandemi dışındaki hastaneler, normal sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında da yer bulunamayınca hastalar evlerine gönderiliyor.

Fotoğraf: AA

‘Başka hastalara hizmet verilemiyor’

  • Yeniden açılma döneminde yani 1 Haziran’dan itibaren normal sağlık hizmeti sunumu için planlanan ve pandemi hastanesi olmayan birçok hastane vaka sayılarındaki artış nedeniyle Covid-19 hastası dışında hastaya hizmet veremiyor.
  • Pandemi hastanelerinde salgının en yoğun olduğu Nisan-Mayıs aylarında dahi her odaya bir pozitif hasta kabul edilirken, şimdilerde bu odalara ikişer hasta yatırılıyor.

‘Ünitelere ilave yatak eklendi’

  • Ankara’da kamu özel işbirliği ile işletilen bir hastane de Covid-19 hastalarının kabul edildiği her biri yoğun bakım ünitesinin hasta kapasitesi normal koşullarda 16 iken bu yoğun bakım ünitelerine de 8’er hasta ilave edilmiş, 16 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitelerinde 24 hastaya hizmet verilmeye başlandı.
  • Sadece Covid-19 hastası kabul etmesi gereken pandemi hastaneleri sağlık kurulu hizmetine de açılarak günlük 100’ün üzerinde Sağlık Kurulu hastasına hizmet verilmeye başlandı. Yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların, Covid-19 hastalarıyla aynı ortamda sağlık hizmeti almaları büyük bir risk oluşturuyor.
  • Bu yoğunluk, pandemi hastanelerinde sosyal mesafe ve hijyen önlemlerinin de geri plana itilmesine ve uzayan kuyruklarda bulaş riskinin çok fazla artmasına sebep oldu.

Salgın döneminde hastalığın ancak kaynağına inerek, karantina ve izolasyon sağlanarak engellenebileceği belirtilen analiz “Temel koruyucu sağlık hizmetinin; epidemiyoloji bilimine uygun yapılmadığı ve hastaların tedavilerinin kurumlarında karşılandığı durumlarda sağlık kuruluşları yetersiz kalabilir ve toplum ve elbette sağlık çalışanları ağır bedeller ödemeyle karşı karşıya kalabilir” ifadeleriyle sona erdi.

 

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.