Amazonlardaki ormansızlaşma, 2008’den bu yana en yüksek seviyesinde

INPE, ülkedeki yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma oranının yüzde 30'luk artışla yaklaşık 10 bin kilometrekareye ulaştığını bildirdi. 

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) bir rapor yayımlayarak ülkenin Amazon ormanlarındaki kaybın, ağustos 2018 ile temmuz 2019 arasında, önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 30’luk bir artışla 9 bin 762 kilometrekareye ulaştığı belirtildi.

Brezilya’nın Para eyaletindeki orman kayıplarının, 2018-2019 döneminde kaydedilen tüm ormansızlaşmanın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu bildiren yetkililer, Roraima ve Amazonas eyaletlerindeki yasa dışı ağaç kesimlerinin de belirgin şekilde arttığına dikkati çekti.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yapılan açıklamada ise “Amazon’un hala yok ediliyor olması kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, ormansızlaşmanın, Brezilya hükümetinin bunu önlemek için güçlü bir eylemde bulunmadığı sürece hızlanacağı kaydedildi.

 Bu yıl 83 binden fazla yangın çıktı

INPE, ağustos sonunda yayımladığı raporda, Brezilya’daki Amazon ormanlarında yılın ilk 8 ayında 83 binden fazla yangın çıktığını bildirmişti.

Yeryüzündeki oksijenin yüzde 20’sini sağlayan, ‘Dünya’nın akciğerleri’ olarak adlandırılan Amazon Yağmur Ormanları yılda 1 milyar tondan fazla atmosferik karbonun emilmesini sağlıyor. Dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin de yüzde 10’unu barındıran Amazonlar, sekiz ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400’den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor.

2019’da 730 bin yangın alarmı

Global Forest Watch sitesine göre de Amazon ormanlarının yüzde 60’ına ev sahipliği yapan Brezilya’da bu yıl 1 Ocak’tan 28 Ağustos’a kadar 730 binden fazla yangın alarmı verildi. Yangın alarmlarının sadece yüzde 5’i el değmemiş ormanlık alanları kapsarken, alarmların yüzde 29’unun maden alanlarının bulunduğu ormanlık araziler için verilmesi dikkati çekti.

Gözlemciler, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun iş başına geçmesinden bu yana, Amazonları çiftçilere ve çok uluslu şirketlere açması yüzünden orman kayıplarında dramatik artışa yol açtığına dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR