DünyaManşet

Amazon kabilesi tarafından okla vurulan Brezilyalı uzman yaşamını yitirdi

0
Brezilya‘nın kuzeybatısındaki Rondonia eyaletinde, yerlilerin korunması için yürüttüğü çalışmalarla tanınan bir devlet yetkilisi, bir Amazon kabilesi tarafından göğsünden okla vurularak yaşamını yitirdi.
 
2019’da aşırı sağcı, popülist lider Jair Bolsonaro‘nun iktidara gelmesinden sonra tüm yerli gruplar gibi toprakları tehdit altına giren ve dış dünyayla bağlantısı olmayan Cautario Nehri kabilesi üyelerinin, aralarında 56 yaşındaki Rieli Franciscato‘nun da bulunduğu ziyaretçileri ‘düşman’ sandığı tahmin ediliyor.
 
AFP’ye göre, yerlilerden sorumlu bakanlıkta uzman olarak çalışan Franciscato Çarşamba günü polis korumasında inceleme amaçlı olarak bölgeye gitti. Kabile üyelerinin ok atışına başlamasından sonra Franciscato bir aracın arkasına saklandı ancak kalbinin hemen üstünden vuruldu.
 
Bir polis memuru Franciscato’nun oku göğsünden çıkardığını belirterek “Oku çıkardıktan sonra çığlıklar atarak 50 metre kadar koştu sonra da yere yığıldı” dedi.

‘Düşman sanmış olabilirler’

Olaya tanık olan Gabriel Uchida adlı bir gazeteci de “Normalde barışçıl bir kabile olarak biliniyorlar. Ama bu kez beş okçu vardı” diye konuştu.
 
Amazon yerlilerinin korunması için çalışmalar yürüten ve 1980’lerde Franciscato’nun çabalarıyla kurulan Kaninde adlı sivil toplum kuruluşu kabilenin dışarıdan gelenlerin dost mu düşman mı olduğunu bilecek kapasitesi olmadığını belirtti.

Bolsonaro’dan sonra Amazonlara saldırılar arttı

Dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’da dış dünyayla bağlantısı olmayan yüz kadar kabile yaşıyor.
 
Yerli halkların liderleri, Amazon’u tarım ve madenciliğe açma vaadinde bulunan Bolsonaro’nun iktidara gelmesinden sonra ata topraklarına yönelik saldırıların arttığını söylüyor.
 
Çevreci gruplar da Bolsonaro’unun Franciscato’nun çalıştığı daire ve yerlilerin korunması için çaba yürüten diğer kurumların bütçesini kestiği ve Amazon’un ormansızlaşmasına göz yumduğunu belirtiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.