DünyaEkolojiManşet

Amazon arazilerinin yasa dışı şekilde Facebook’tan satıldığı ortaya çıktı

0
Gizli kamerayla filme alınan satıcı Fabricio Guimarães. Fotoğraf: BBC News

Brezilya‘nın Amazon yağmur ormanlarının bazı bölümlerinin yasadışı olarak Facebook‘ta satıldığı ortaya çıktı.

Korunan alanlar ulusal ormanları ve yerli halklar için ayrılmış arazileri içeriyor. BBC’nin aktardığına göre Facebook’un sınıflandırılmış reklam hizmeti aracılığıyla listelenen bazı araziler 1.000 futbol sahası büyüklüğünde.

Facebook: Yetkililerle çalışmaya hazırız

Facebook “yerel yetkililerle çalışmaya hazır” olduğunu ancak ticareti durdurmak için kendi başına bağımsız bir eylemde bulunmayacağını belirtti.

Kaliforniya merkezli teknoloji firması, “Ticaret politikalarımız, alıcıların ve satıcıların yasa ve yönetmeliklere uymasını gerektiriyor” diye ekledi.

Fotoğraf: Shutterstock

Facebook Marketplace’ten ulaşılabiliyor

Etkilenen yerli topluluklardan birinin lideri, teknoloji firmasını daha fazlasını yapmaya çağırdı. Çevre koruma alanında faaliyet gösteren Kanindé’nin başkanı Ivaneide Bandeira ise kara işgalcilerinin kendilerini çok güçlü hissettiğini ve “yasadışı arazi satışı anlaşmaları yapmak için Facebook’a gitmekten utanmadıklarını” söyledi.

Yasadışı olarak işgal edilmiş arazileri bulmak için Facebook Marketplace’in arama aracına “orman”, “yerel orman” ve “kereste” gibi arama terimlerinin Portekizce karşılıklarını yazarak ve konum olarak Amazon eyaletlerinden birini seçmek yeterli. Bazı listelerde uydu görüntüleri ve GPS koordinatları da yer alıyor.

Satıcıların çoğu, Brezilya yasalarına göre arazi mülkiyetini kanıtlayan tek belge olan tapularının olmadığını açıkça itiraf ediyor. Yasadışı faaliyet, Brezilya’nın sığır yetiştirme endüstrisi tarafından besleniyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Gizli kamerayla çekildi

Brezilya Amazon’undaki ormansızlaşma 10 yılın en yüksek seviyesinde. Ancak Facebook’un pazar yeri, gizli bir kamerayla filme alınan Fabricio Guimarães gibi satıcılar için gidilecek bir site haline geldi.

Yere kadar yaktığı bir yağmur ormanı yamacında yürürken “Burada devlet görevlilerinin teftiş etme riski yok” dedi.

Araziyi yasadışı bir şekilde temizleyen ve tarıma hazır hale getiren satıcı, ilk talep ettiği fiyatı üçe katlayarak 35 bin dolara yükseltti. Fabricio bir çiftçi değil. Bir şehirde çalışıyor ve yağmur ormanını bir yatırım fırsatı olarak görüyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.