Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Amasra’da termiğe karşı eylem: Termik değil zeytin dikmeliyiz!

0

Bartın’ın Amasra ilçesinde, termik santral kuracak şirketin zeytin ağaçlarını sökmesine ve ilçede termik santrale tepki gösteren Bartın Platformu üyeleri, 7 Nisan Cumartesi günü 7 dönüm araziye 108 zeytin ağacı fidanı dikti.

Amasra’da termik santral kuracak şirket, geçen yıl Aralık ayında Gömü köyünde bulunan 80 zeytin fidanını sökmüştü. Bartın Platformu üyeleri zeytin fidanlarının söküldüğü alanın yanındaki 7 dönüm araziye 108 zeytin fidanı dikti.

Etknliğe CHP Bartın İl Başkanı İlknur Erkan, CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, Anatolya Vosvos Derneği, Bartın Pedaldaşlar Derneği ve köylüler de Platform üyelerine destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Bartın Platformu Yürütme Kurulu üyesi avukat Berkay Dal, “Bizler Bartın-Amasra halkı olarak Amasra’da termik santral değil de zeytin yetiştirmenin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Gömü köyü ile Amasra ilçesi ve Bartın ilinin tümünde zeytin ağacı yetiştirmenin mümkün olduğunu göstermek için zeytin fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Böylece Amasra ve Bartın’ın bir doğa ve tarih kenti olduğunu bir defa daha hatırlatıyoruz. Buradan bir çağrı yapmak istiyoruz. Yarınlarımıza göz diken termik santrale ait ÇED raporunun iptal edilmesi için, 2 bin 19 kişiyle iptal davası açmıştık. Bu davanın duruşması 16 Nisan Pazartesi günü Zonguldak İdare Mahkemesi’nde görülecek. 2 bin 19 davacımızı ve halkımızı Zonguldak’ta yapılacak bu duruşmaya katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

“Amasra’ya termik değil zeytin dikmeliyiz

25 Aralık 2018 tarihinde Amasra’nın Gömü köyünde büyük bir trajedi yaşanmıştı.  Hattat Holding; yapmak istediği termik santralin önünde engel gördüğü 7 dekarlık arazide bulunan 50’li yaşlardaki 139 adet zeytin ağacını, yöre halkının tüm itirazlarına rağmen, “bu ağaçları daha verimli olacakları yere taşıyacağız” yalanıyla 1 günde yerle bir etmişti.

Zeytin katliamından bir gün sonra 26 Aralık 2017 tarihinde Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin; zeytin katliamının yapıldığı bu sahaya geldiğini ve yapılan kesme, budama, sökme ve taşıma işleminin usulüne uygun olarak yapılmamış olduğunu, bu katliamın gereken izinler alınmadan yapıldığını, bu usulsüz işlem için ceza uygulayacaklarını açıkladıklarını öğrenmiştik.

Bizler Bartın-Amasra halkı olarak Amasra’da termik santral değil de zeytin yetiştirmenin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden bugün burada bir araya gelerek, Gömü köyü ile Amasra ilçesi ve Bartın ilinin tümünde zeytin ağacı yetiştirmenin mümkün olduğunu göstermek için zeytin fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Böylece Amasra ve Bartın’ın bir doğa ve tarih kenti olduğunu bir defa daha hatırlatıyoruz.

Bu organizasyon için İstanbul’dan zeytin fidanlarını getiren Tamzara Tur, Anatolya Vosvos Derneği, Tosbağa Cafe ve Kibrit Kutusu Kafe’ye çok teşekkür ediyoruz. Bartın Platformu’nun yürüttüğü “Termiksiz yaşam mücadelesine” yurt içi ve yurt dışından destek olan tüm dostlara teşekkür ediyoruz. Bartın’da ve Amasra’daki mücadelemize kuvvet veren tüm insanlarımıza teşekkür ediyoruz.

Buradan bir çağrı yapmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi yarınlarımıza göz diken Hema Termik Santrali’ne ait ÇED raporunun iptal edilmesi için, 2019 kişiyle iptal davası açmıştık. Bu davanın duruşması 16 Nisan Pazartesi günü Zonguldak İdare Mahkemesi’nde görülecek. 2019 davacımızı ve halkımızı Zonguldak’ta yapılacak bu duruşmaya katılmaya çağırıyoruz. Halkımızdan beklentimiz yaşadığı yere sahip çıkmaya şimdiye kadar yaptığı gibi devam etmesi ve bu duruşmada bizimle birlikte hazır bulunmasıdır. Bartın Platformu olarak ulaşım için çeşitli organizasyonlar yapacağız. Lütfen kulağınız ve gönlünüz bizde olsun.

Kamuoyuna saygılarımızla.

BARTIN PLATFORMU”

Basın açıklamasının sonrasında, ekoloji aktivistleri “Termik santral istemiyoruz” sloganı atıp, alkışlarla şirkete tepki gösterdi.

 

(Hürriyet, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.