Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Holding tarafından yapılmak istenen termik santralin önünü açan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki değişiklikler Ankara 5’inci İdare Dairesi tarafından iptal edildi.
15 yıldır termik santrale karşı mücadele yürüten Bartınlılar bugüne kadar 13’e yakın dava açmış, şirket ise beş kez farklı isimler ve lokasyonlar göstererek yeniden Çevresel Etki Değerlendirme başvurusu yapmıştı.
Başarılı mücadele sonucunda daha önce termik santralin önünü açan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişiklikleri de mahkeme tarafından iptal edilmişti. 1/100 bin ölçekli plan değişikliğinin yürütmesi ise Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından durdurulmuş, şirketin bu kararı temyiz etme isteği kabul edilmemişti. Şu anda ise yürütmesi durdurulan bu plan değişikliğinin tamamen iptal edilmesi bekleniyor.
‘Termik santral yapacak yer kalmadı’
1/25 bin ölçekli plan değişikliğinin de iptal edildiğini duyuran Bartın Platformu, Hattat Holding’e “Amasra’da termik santral yapacak yer kalmadığına göre, artık tasını tarağını toplayıp gitmelisin” çağrısında bulundu.
Müjdeler olsun.
Amasrada yapılmak istenen termik santrali 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planına işleyen değişiklikler Ankara 5. İdare Dairesi tarafından iptal edildi. @HattatHolding Amasra'da termik santral yapacak yer kalmadığına göre, artık tasını tarağını toplayıp gitmelisin.— Bartın Platformu (@bartinplatformu) July 8, 2021
Gözler Danıştay kararında
Mahkeme kararını oldukça olumlu karşıladıklarını belirten Bartın Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Atmış, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Şu anda Danıştay’daki 1/100 binlik plan değişikliğinin de iptalini bekliyoruz” dedi.
Bu davada da savcının Bartınlılar lehine görüş bildirdiği bilgisini paylaşan Atmış, “Biz de artık buradaki kararın da bir an önce açıklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Mahkemelerin termik santral aleyhine verdiği birçok kararı olduğunu belirten Atmış, “Bütün idari kararlar ve mahkeme kararları Amasra ilçesinde, Bartın ilinde termik santralin olmayacağını söylüyor. Artık şirketin bu işten vazgeçmesi lazım” dedi.
‘Tasını tarağını toplayıp gitmeli’
Son olarak başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin de mahkeme kararları sayesinde durmuş vaziyette olduğunu aktaran Atmış, “Bakanlık tarafından da bu kararlara sahip çıkılmalı ve süreç tamamen sonlandırılmalı. Biz de resmi yazıyı bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
15 yıldır bölge halkının Hattat Holding’e karşı mücadele verdiğini hatırlatan Atmış, “Neden bu kadar sürdü? Halk istemiyor. Mahkemeler istemiyor. Bartın Platformu’nun da dediği gibi Hattat Holding’in tasını tarağını toplayıp Bartın’ı terk etme zamanı çoktan geldi” yorumunu yaptı.