Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Uğur Kara’nın odasının kapısına “Şahsınıza fenalık eden bir düşmanı affediniz, lakin vatanınıza milletinize fenalık eden bir kimseyi asla affetmeyiniz. Üniversitemde terörist akademisyen istemiyorum” yazılı sticker’ların yapıştırılması ile ilgili soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
Savcılık, hafta sonu Kara’nın görev yaptığı hukuk fakültesine giren öğrencileri görüntülerle tespit etmesine rağmen, Kara’nın kapısına sticker (etiket) yapıştırıldığı ana ilişkin görüntülerin tespit edilemediğini belirtti. Kararda ayrıca görüntüler tespit edilse bile etiketlerdeki tehdit ve hakaretin “Kara’yı hedef alındığını gösterir ibare ve doğrudan ona yönelik bir söylemin bulunmadığını” ileri sürdü.
Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre, Kara’nın suç duyurusu üzerine açılan soruşturmada afişin asıldığı 24 Aralık Cumartesi günü hukuk fakültesine giren 3 kişi belirlendi. Bu kişilerden 2’sinin kimlik bilgileri tespit edilirken 3. kişi ‘meçhul’ olarak kaldı. Savcılıkta sorgulanan 2 öğrenci ise olay tarihinde yüksek lisans hakkında bilgi almak amacıyla hukuk fakültesine girdiklerini ve hiç kimsenin kapısına sticker (etiket) yapıştırmadıklarını ileri sürdü. İki öğrenci, olaydan 2 gün sonra 26 Aralık 2016 tarihinde üniversitenin açık alanlarında direklere, çöp kutularına ve yemekhane çevresine söz konusu etiketleri yapıştırdıklarını söyledi. İki öğrenci Uğur Kara’nın odasına etiket yapıştırmadıklarını ve olay nedeniyle suç duyurusu yapan Kara’dan şikâyetçi olduklarını belirtti.
AKP’li başkan kabul etti
AKP Gençlik Kolları Başkanı Fatih Özata olayın yaşandığı tarihte “Üniversitelerde böyle bir çalışma başlattık. Ancak akademisyenleri asla hedef gösterme amacımız yoktu. Afişi asan arkadaşlarımız o akademisyenin kapısına da yapıştırmış. Yanlış yapılmış. Bir daha böyle hedef gösterme olmayacak. Uygulayanın yanlış hareketinden kaynaklandı” demişti. Özata, savcılığa verdiği ifadede bu sözleri söylediğini kabul etti ancak gazeteye demeç vermediğini, bir gazetecinin muhabbet esnasında gizlice ses kaydı yaparak sözlerini yayımladığını ileri sürdü. Özata, “Politika gereği asla şiddet yanlısı olmayıp siyasi serbestiyet kapsamında çalışmalarımızı yürütmekteyiz” dedi. Özata, etiketleri, akademisyen Kara’nın kapısına kimin yapıştırdığını bilmediğini ileri sürdü. Savcı Nihat Kaloğlu’nun takipsizlik kararında etiket üzerindeki yazıda suç işlemeye alenen tahrik suçunun unsurlarının olmadığı, hakaret ve tehdit suçu yönünden ise müşteki Uğur Kara’nın hedef alındığını gösterir ibare ve doğrudan ona yönelik bir söylemin bulunmadığını ileri sürdü.
(Cumhuriyet)