Kömür karşıtı mücadele sınırları aştı: Almanya, Polonya ve Çekya’da sınır ötesi insan zinciri

Almanya, Polonya ve Çekya'dan aktivistler sınır şeridindeki Turów kömür madenine tepki göstermek için ortak bir eylem düzenledi. Aktivistler Avrupa Komisyonu'nu harekete geçmeye çağırıyor.

Avrupa ülkeleri kömür madenlerine karşı güçlerini birleştiriyor. 30 Ağustos günü Almanya, Polonya ve Çekya’dan yüzlerce insan Polonya’nın sınır şeridindeki Turów kömür madenine tepki göstermek için ortak bir eylem düzenledi.

Aynı gün içerisinde Almanya’da da üç bin kişi Garzweiler’de maden uğruna köylerin yıkıma uğramasını eleştirmek için protesto düzenledi. Her iki eylemde de aktivistler diğer eylemcilerin taleplerini pankartlarına yazarak dayanışma gösterdi.

Avrupa Birliği içerisindeki toplulukların söz konusu ekolojik tahribat olunca benzer sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten aktivistler, Avrupa Komisyonu’nu harekete geçmeye ve Polonya’ya karşı ihlal prosedürü başlatmasını talep ediyor.

Taahhütlere rağmen kömür devam ediyor

Kömür yeryüzündeki kirliliğin ve iklim değişikliğinin başlıca etkenlerinden biri. Avrupa Yeşil Düzen anlaşmasına göre üye ülkelerin net sıfır karbon emisyonu hedeflerine ulaşmaları için 2030 yılına kadar aşamalı olarak kömürü tedavülden kaldırmaları gerekiyor.

Ancak Polonya merkezli PGE ve Almanya merkezli RWE gibi enerji devleri su varlıklarına, havaya ve iklim krizine etkisine rağmen fosil yakıt araştırmalarına devam ediyor.

Fotoğraf: Alle Dörfer Bleiben

Sınır ötesi insan zinciri

Üç ülkenin sınırında bir araya gelen göstericiler nehirde kayak yaptılar ve hem madeni hem de Avrupa Birliği’nin konuyla ilgili eylemsizliğini protesto etmek için sınır ötesi insan zinciri oluşturdu.

Tartışmalı Turów madeni Polonya topraklarının ince bir şeridinde yer alıyor. Maden, Çekya ve Almanya sınırlarına da bitişik halde.

Eylemciler projenin AB yasalarını açıkça ihlal ettiğini, yakın köydekilerin eriştiği su varlıklarına zarar verdiğini ve kömür çıkarma faaliyetleri devam ederse bölge halkının sağlığının kötü etkileneceğini belirtiyor.

Madencilerden tepki

Gösteri sırasında aralarında PGE çalışanlarının da bulunduğu maden destekçileri ve eylemciler arasında tartışma da yaşandı. Polonya kıyısındaki eyleme müdahale eden kitle bayrakları ve pankartları indirmeye çalıştı.

Ancak iki taraf arasında yapılan görüşme ve eylemcilerin Çekya sınırına geçmesiyle birlikte gerginlik sona ererek eylem barışçıl bir şekilde devam etti.

Cavazzini: Adil Geçiş Fonu tam da bunun için

META’nın aktardığına göre Almanya Yeşiller milletvekili Anna Cavazzini, bölgedeki iş imkanlarının sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda birçok anlaşma ve taahhütün de bulunduğunu belirten Cavazzini “Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Anlaşması kömürden çıkış talep ediyor. Para orada. Avrupa Adil Geçiş Fonu tam da bu amaçla kullanılıyor: Kömür bölgelerini geleceğe giden yolda desteklemek için. Birlikte ilerlemenin zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Frank Bold

Köyün yıkılmasına karşı eylem

Turow’da bunlar yaşanırken Almanya’ya bağlı Garzweiler‘deki protestocular da RWE’nin maden genişletilmesine yer açmak için yıkmayı planladığı Lützerath köyü çevresinde bir araya geldi.

RWE maden şirketi köyün altında yatan tonlarca linyite ulaşmayı amaçlıyor. Lützerath şirketin kömür bulmak için yıkacağı ilk köy değil. Daha öncesinde de Immerath ve Keyenberg köylerinin yanı sıra birçok küçük ve dağınık yerleşim yerini bu gerekçe ile yıkmıştı.

2039’a kadar genişleme izni

Aktivistler ise linyitin hem kömürün en ucuz ve kirletici türü olduğunu hem de Almanya’nın iklim taahhütlerine ulaşması için bu projenin onaylanmaması gerektiğini savunuyor.

Ancak Almanya’nın kömürden çıkış yasası şirketlerin var olan kömür madenlerini 2039 yılına kadar genişletebilmesinin önünü açıyor. Hatta bu süreçte şirketler devletten yardım dahi alabiliyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

Kedilere kezzap ve asit döken saldırgana sekiz yıl hapis cezası

Eyüpsultan'da sokakta yaşayan kedilerin üzerine asit ve kezzap dökerek öldüren ve yaralayan Murat Özdemir, üst sınırdan ve indirimsiz cezalandırıldı.

ABD’de iklim krizi: Güneyde kasırga, güneybatıda sıcak dalgası

ABD'nin güneyini vuran Helene Kasırgası'nın yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 150'yi aştı, kasabalar hala su altında. Güneybatı kentleri ise rekor sıcaklıklarla boğuşuyor.

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

EN ÇOK OKUNANLAR