Avrupa ülkeleri kömür madenlerine karşı güçlerini birleştiriyor. 30 Ağustos günü Almanya, Polonya ve Çekya’dan yüzlerce insan Polonya’nın sınır şeridindeki Turów kömür madenine tepki göstermek için ortak bir eylem düzenledi.
Aynı gün içerisinde Almanya’da da üç bin kişi Garzweiler’de maden uğruna köylerin yıkıma uğramasını eleştirmek için protesto düzenledi. Her iki eylemde de aktivistler diğer eylemcilerin taleplerini pankartlarına yazarak dayanışma gösterdi.
Avrupa Birliği içerisindeki toplulukların söz konusu ekolojik tahribat olunca benzer sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten aktivistler, Avrupa Komisyonu’nu harekete geçmeye ve Polonya’ya karşı ihlal prosedürü başlatmasını talep ediyor.
Taahhütlere rağmen kömür devam ediyor
Kömür yeryüzündeki kirliliğin ve iklim değişikliğinin başlıca etkenlerinden biri. Avrupa Yeşil Düzen anlaşmasına göre üye ülkelerin net sıfır karbon emisyonu hedeflerine ulaşmaları için 2030 yılına kadar aşamalı olarak kömürü tedavülden kaldırmaları gerekiyor.
Ancak Polonya merkezli PGE ve Almanya merkezli RWE gibi enerji devleri su varlıklarına, havaya ve iklim krizine etkisine rağmen fosil yakıt araştırmalarına devam ediyor.
Sınır ötesi insan zinciri
Üç ülkenin sınırında bir araya gelen göstericiler nehirde kayak yaptılar ve hem madeni hem de Avrupa Birliği’nin konuyla ilgili eylemsizliğini protesto etmek için sınır ötesi insan zinciri oluşturdu.
Tartışmalı Turów madeni Polonya topraklarının ince bir şeridinde yer alıyor. Maden, Çekya ve Almanya sınırlarına da bitişik halde.
Eylemciler projenin AB yasalarını açıkça ihlal ettiğini, yakın köydekilerin eriştiği su varlıklarına zarar verdiğini ve kömür çıkarma faaliyetleri devam ederse bölge halkının sağlığının kötü etkileneceğini belirtiyor.
Just now the citizens from Czech republic, Poland and Germany protest the #Turow coal mine and its harm to health, water supplies and #climate. We all are thirsty for justice @VSinkevicius #stopTurow #BeyondCoal #StopTurow tri-border kayak protest pic.twitter.com/AcxWCVjDCU
— Frank Bold (@FrankBoldCZ) August 30, 2020
Madencilerden tepki
Gösteri sırasında aralarında PGE çalışanlarının da bulunduğu maden destekçileri ve eylemciler arasında tartışma da yaşandı. Polonya kıyısındaki eyleme müdahale eden kitle bayrakları ve pankartları indirmeye çalıştı.
Ancak iki taraf arasında yapılan görüşme ve eylemcilerin Çekya sınırına geçmesiyle birlikte gerginlik sona ererek eylem barışçıl bir şekilde devam etti.
Cavazzini: Adil Geçiş Fonu tam da bunun için
META’nın aktardığına göre Almanya Yeşiller milletvekili Anna Cavazzini, bölgedeki iş imkanlarının sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Bu konuda birçok anlaşma ve taahhütün de bulunduğunu belirten Cavazzini “Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Anlaşması kömürden çıkış talep ediyor. Para orada. Avrupa Adil Geçiş Fonu tam da bu amaçla kullanılıyor: Kömür bölgelerini geleceğe giden yolda desteklemek için. Birlikte ilerlemenin zamanı geldi” ifadelerini kullandı.
Köyün yıkılmasına karşı eylem
Turow’da bunlar yaşanırken Almanya’ya bağlı Garzweiler‘deki protestocular da RWE’nin maden genişletilmesine yer açmak için yıkmayı planladığı Lützerath köyü çevresinde bir araya geldi.
RWE maden şirketi köyün altında yatan tonlarca linyite ulaşmayı amaçlıyor. Lützerath şirketin kömür bulmak için yıkacağı ilk köy değil. Daha öncesinde de Immerath ve Keyenberg köylerinin yanı sıra birçok küçük ve dağınık yerleşim yerini bu gerekçe ile yıkmıştı.
2039’a kadar genişleme izni
Aktivistler ise linyitin hem kömürün en ucuz ve kirletici türü olduğunu hem de Almanya’nın iklim taahhütlerine ulaşması için bu projenin onaylanmaması gerektiğini savunuyor.
Ancak Almanya’nın kömürden çıkış yasası şirketlerin var olan kömür madenlerini 2039 yılına kadar genişletebilmesinin önünü açıyor. Hatta bu süreçte şirketler devletten yardım dahi alabiliyor.