Dünyaİklim KriziManşetYeşillerden

Almanya’da koalisyon görüşmeleri sonuçlandı: 2030’da kömürden çıkış için uzlaşıldı

0

Almanya‘da 26 Eylül tarihinde yapılan federal seçimlerin ardından Yeşiller Partisi, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sosyal Demokratlar (SPD) ile başlatılan üçlü koalisyon görüşmeleri sonlandı.

Partiler yaptıkları açıklamada ekonomi, iklim politikaları ve bakanlık görevleri başlıklarındaki anlaşmazlıkları çözdüklerini ve oluşturdukları taslak anlaşmayı bugün sunacaklarını söyledi. Böylece koalisyonun Noel’den önce hükümete gelmesi mümkün olacak.

2030 yılında kömürden çıkış

Reuters’ın aktardığına göre ortak anlaşma ile 2030 yılına kadar kömürü terk etmeyi kabul ettiler. Üç partinin de 2040 yılına kadar gazdan elektrik üretiminin sona ermesi konusunda aynı fikirde oldukları belirtildi.

Ayrıca yeni yapılacak binalar için gazlı ısıtma sistemlerinin yasaklanacağı ve mevcut binalarda bulunan sistemlerin değiştirileceği söyleniyor.

İçten yanmalı motor satışı

Katılımcılar, Avrupa Komisyonu’nun planlarındaki tarihe de denk geldiği gibi, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu otomobil satışlarının sona ereceğini beyan etti. Yeşiller, bu kararı daha erken bir tarihe almak istemişti.

Taraflar ayrıca “mavi” hidrojen kullanımının veya yeraltı, deniz altı depolama sahalarında tutulan CO2 emisyonları ve doğalgazı kullanarak hidrojen üretiminin de önünü açmak istiyor.

Koalisyondan çıkan bir başka çıktı ise, sanayi ve enerji politikasını kapsamına alacak şekilde güçlendirilmiş bir iklim bakanlığı kurulmasının ortak paydada istenmesi.

Olaf Scholz şansölye olacak

Die Welt’in haberine göre partiler, Yeşiller’in davetiyesinde belirttiği gibi, parti liderlerinin “önceki haftalarda müzakere edilen koalisyon anlaşmasını sunacakları” bir öğleden sonra konferansı için basına davetiye gönderdi.

Kaynaklar, partilerin yeni hükümetin çalışmalarına başlayabilmesi için SPD adayı Olaf Scholz’un Federal Meclis tarafından Aralık ayının ikinci haftasında şansölye seçilmesini istediklerini söyledi.

Bu aynı zamanda, görevi bırakacak olan Şansölye Angela Merkel’in, Helmut Kohl’un görev yaptığı gün rekorunu geride bırakmayacağı anlamına da geliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.