DünyaManşetYeşillerden

Almanya’da koalisyon görüşmeleri: Yeşiller ve FDP, SPD ile görüşme kararı aldı

0

Almanya‘daki Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP), 26 Eylül’de yapılan federal seçimlerin ardından başlatılan ikili koalisyon görüşmelerinin sonunda merkez sol Sosyal Demokratlar (SPD) ile üçlü görüşmelere başlama konusunda anlaştıklarını duyurdu.

SPD oyların yüzde 25,7’sini alarak en çok oyu kazanan parti olmuştu. Armin Laschet’i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise yüzde 24,1’lik oy ile ikinci sıraya yerleşmişti.

Eş Başkanı Annalena Baerbock‘u aday olarak gösteren Yeşiller Partisi, oy oranını dört yıl önceki seçimlere göre 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü, FDP ise yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer almıştı.

Üç koalisyon ihtimali

Seçimlerin ardından koalisyon görüşmeleri başlatılmıştı. Partilerin renkleriyle anılan koalisyon olasılıkları arasında üç senaryo üzerinde duruluyordu:

  • CDU/CSU, FDP ve Yeşiller’in oluşturacağı “Jamaika Koalisyonu”,
  • SPD, FDP ve Yeşiller’in oluşturacağı “Trafik Lambası”
  • SPD, Sol Parti ve Yeşiller’in oluşturacağı “Kırmızı-Kırmızı-Yeşil”

Trafik lambası koalisyonu

Yeşiller ve FDP tarafından yapılan açıklama partilerin öncelik olarak adını partilerin renklerinden alan trafik lambası koalisyonunu deneyecekleri anlamına geliyor.

Üç partinin temsilcilerinin perşembe günü koalisyon görüşmeleri için bir araya gelmeyi planlıyor. Eğer trafik lambası koalisyonu gerçekleşirse grup mecliste 416 koltuğu garantilemiş olacak ve çoğunluk kurmak için gerekli 368 koltuk sınırını geçmiş olacak.

Şimdilik paralel görüşmeler olmayacak

The Guardian’ın haberine göre FDP lideri Christian Lindner gazetecilere verdiği demeçte SPD adayı Olaf Scholz ile temasa geçtiği bilgisini paylaştı.

Lindner, “Yeşiller ile koordineli olarak, Bay Scholz’a böyle bir üçlü toplantı için yarın buluşmamızı önerdim ve bu gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

Yeşiller lideri Annalena Baerbock ise gazetecilere verdiği demeçte, “SPD ve FDP ile daha derin bir ortak zemin arayışıyla görüşmeye devam etmenin mantıklı olduğu sonucuna vardık” dedi.

Hem Yeşiller Partisi hem de FDP, muhafazakarlarla müzakereleri sürdürme seçeneğini açık tuttacaklarını söylediler. Ancak açıklamalarında şimdilik diğer koalisyon olasılıkları için paralel görüşmeler yapmayacaklarının altını çizdiler.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.