DünyaEnerjiManşet

Almanya nükleer santralleri kapatma planını erteledi

0

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede faaliyeti sonlandırılmamış son üç nükleer santralin Nisan ortasına kadar çalıştırılması talimatını verdi.

Ülkedeki tüm nükleer santraller bu yıl sonuna kadar devre dışı bırakılacaktı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre; 2011’de Fukuşima’daki nükleer felaketin ardından alınan bu karar, Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı enerji krizi nedeniyle üç buçuk aylığına ertelendi.

Rusya Ağustos’ta Almanya’ya gaz akışını kesmişti. Scholz bu kararı koalisyon ortağı Yeşiller’in itirazına rağmen aldı.

Yeşiller bu santrallerin sadece acil durumlarda kullanılmak üzere bekleme modunda tutulmasını talep ediyordu.

Bu üç santral Almanya’nın elektrik ihtiyacının yüzde altısını karşılıyor.

Scholz’un diğer koalisyon ortağı liberal Hür Demokratlar ise santrallerin kapatılmamasına dair kararı destekliyor.

‣G7 liderleri kritik ‘iklim eşiği’nde

Enerji krizi, ülkede kapatılan kömür santrallerinin tekrar açılmasına dair tartışmalar da başlattı.

Geçen yıl doğalgazının yüzde 55’ini Rusya’dan alan Almanya, bu yaz bu oranı yüzde 35’e düşürmeye başardı.

Oran düşmeye devam etse de Almanya ihtiyacını karşılayacak kadar enerji bulmakta zorlanıyor.

Geçen hafta iklim aktivisti Greta Thunberg de Almanya’nın nükleer santralleri kapatırken büyük miktarda karbon salımına yol açan kömür santrallerini tekrar faaliyete almayı düşünmesinin hata olduğunu söylemişti.

Sosyal Demokrat Partili Olaf Scholz bütün bakanlıklardan “iddialı” tasarruf planları talep ederken 2030’a kadar ülkedeki tüm kömür santrallerinin kapatılmasını da yasalaştırmayı planlıyor.

‣İki nükleer santrali rezervde tutan Almanya: Nükleerden çıkışta geri adım yok

Verilen sözler

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Eylül 2022’de elektrik arzına yaptıkları stres testinin ardından yıl sonunda kapatılması planlanan son üç nükleer santralin 2023 baharına kadar çalışmaya devam edebileceğini, ancak nükleerden çıkış planlarında kararlı olduklarını söylemişti. Uzmanlar, gösterilen çabanın getirisine göre orantısız olduğunu savunmuştu.

‣ Almanya, kışa hazırlık için iki nükleer santrali rezervde tutacak

Kışın yaklaşması ve Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın ajitatif tutumu yüzünden halen mevcut enerji krizinin büyüyebileceğini öngören Alman koalisyon hükümeti, bununla birlikte santrallerin süresiz uzatılmasının söz konusu olamayacağının altını çizmişti. 

Ekonomi Bakanı Habeck Almanya’da kalan üç nükleer santralin tümünün planlandığı gibi 2022’nin sonunda şebekeden çekileceğini söyleyip şunları dile getirmişti:

“Nükleer Enerji Yasası’nda düzenlendiği gibi nükleeri aşamalı olarak kullanımdan kaldırmaya kararlıyız. Yeni yakıt çubukları yüklenmeyecek ve 2023 Nisan ayının ortalarında rezerv de tamamen kapatılacak. Nükleer enerji yüksek riskli bir teknolojidir ve olmaya devam edecektir; ve yüksek seviyeli radyoaktif atıklar gelecek nesillere yük olacaktır. Nükleer güç, oyun oynanacak bir konu değildir. Bu nedenle, nükleer santrallerin işletme ömürlerinin kapsamlı bir şekilde uzatılması, güvenlik gerekçesiyle de savunulamaz.”

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Haziran 2022’de nükleer enerjinin genişletilmesini reddetmişti.  

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.