İklim KriziManşet

G7 liderleri kritik ‘iklim eşiği’nde

0

Küresel kriz derinleşirken G7 Grubu‘nun liderleri, pazar gününden itibaren Almanya‘da buluşuyor. 26-28 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek toplantıya,  AB, İngiltere, ABD, İtalya, Fransa, Almanya, Kanada ve Japonya’nın yanı sıra, Arjantin, Hindistan, Endonezya, Senegal, Güney Afrika ve Ukrayna da davet edildi.

Rusya‘nın Ukrayna’ya karşı savaşı, enerji fiyatlarının yükselmesine neden oldu, gıda ve gübre kıtlıklarını şiddetlendirdi ve hala Covid pandemisinden mustarip olan zayıf küresel ekonomiyi vurdu. Aynı zamanda iklim krizi insanlara, Çin’deki sellerden Avrupa’daki kavurucu sıcaklara ve Afrika’da artan kıtlığa kadar doğaya ve ekonomilere zarar vermeye devam etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres “Liderliğin ilk görevi, insanları açık ve mevcut tehlikelerden korumaktır… fosil yakıt üreticilerinin ve finansörlerinin insanlığı boğazından yakaladığı bir dünyada kapana kısılmış gibiyiz” dedi.

İklim değişikliği gündemin üst sıralarında

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, iklimi G7 gündeminin üst sıralarında tutacağını söyledi; Rusya’nın doğal gazla finanse edilen savaşı göz önüne alarak fosil yakıtlardan vazgeçmenin daha da önemli olduğunu savundu.

Climate Analytics CEO’su Bill Hare ise, “G7 liderlerinin açıklamasında doğal gazın önemli bir konu olacağına dair artan sinyaller var: Duyduklarıma dayanarak buna “Gaz 7″ demeye karar verdim” diyor.

Mayıs ayının sonunda G7 iklim bakanları, net bir kömürden çıkış tarihi belirlemeden, elektrik sektörünü 2035 yılına kadar karbondan arındırma konusunda anlaşmıştı. Japonya, 2022 yılı sonuna kadar doğrudan uluslararası fosil yakıt finansmanını sonlandıracaklarını ve 2025 yılına kadar fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırmayı yeniden taahhüt ederek G7’nin geri kalanına katılmış; ancak taahhüdü yerine getirmenin özel koşullara tabi olduğunu duyurmuştu.

Bakanlar ayrıca 2030 yılına kadar karayolu sektörünün karbondan büyük ölçüde arındırılması konusunda da anlaştı. Doğa koruma konusunda da  finansal akışları önemli ölçüde artırmak ve ormansızlaşmanın düzenlenmesine yönelik politikaları gözden geçirmek taahhüt edildi.

Gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı desteği bekleniyor

Uzmanlara göre, G7 liderleri iki konuda sınav verecek:

  • Hükümetler tarafından belirlenen taahhütleri ve eylemleri geliştirecek ve OP26C anlaşmalarını yerine getirmeye mi başlayacaklar yoksa vazgeçip 1.5C’lik ısınmayı önleme çabalarını baltalayacaklar mı? G7’den özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı ve kömürden çıkış konusunda net taahhütler bekleniyor.
  • Endüstriyel tarımı destekleyerek ve biyoyakıt kullanarak mı küresel gıda kriziyle mücadele edecekler yoksa dünyanın sağlıklı beslenmesini sağlamak için yeni ve kanıtlanmış sürdürülebilir gıda sistemlerinin temellerini mi atacaklar?

G7 toplantısından beklentilerle ilgili değerlendirmeler ise şöyle:

Prof. Naoko Ishii (Japonya eski Finans Bakanı Yardımcısı ve Tokyo Üniversitesi Rektör Yardımcısı): G7, Almanya için önemli bir an: Küresel dayanışmayı teşvik etme ve gıda, borç ve iklim krizlerini ele alma şansı taşıyor. Bu üçlü krizin kökleri aynı: Fosil yakıta bağımlılığımız. BM Genel Sekreteri’nin talep ettiği gibi, doğaya karşı bu intihara meyilli savaşı durdurmalıyız, bu da ülkelerin yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yaparak fosil yakıtlardan tamamen çıkışı planlamaları ve bozuk ve eşitsiz gıda sistemimizde reform yapmaları anlamına geliyor.

Alden Meyer (E3G Washington D. C. Kıdemli Uzmanı): G7 liderlerinin, yeni uluslararası fosil yakıt projelerine yönelik finansal desteği aşamalı olarak sona erdirme konusundaki Glasgow taahhütlerinde sağlam durmalarına ihtiyacımız var. Gelişmekte olan ülkelerde temiz enerji geçişini gerçekleştirmek için gereken kamu ve özel sektör yatırımlarında ciddi artış sağlama taahhütlerini yerine getirmeliler.

Maria Mendiluce (We Mean Business Koalisyonu CEO’su): G7 liderlerini sorumluluklarını akıllıca yerine getirmeye ve bu yıl uluslararası fosil yakıt finansmanını durdurma konusundaki temel taahhüdü yerine getirmeye ve 2035 yılına kadar tamamen karbondan arındırılmış enerji sistemlerine giden yolda 2030 yılına kadar kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak bırakmaya karar vermeye çağırıyoruz. İş dünyasının, G7 hükümetlerinin şu anda temiz enerjiyi artıracak cesarete ve sağduyuya sahip olmalarına ihtiyacı var.

Janez Potonik (BM Çevre Programı Uluslararası Kaynak Paneli Eş Başkanı ve eski Avrupa Komisyoneri): G7, gıda fiyat kriziyle başa çıkma şekliyle iklim itibarını riske atıyor. Dünyayı beslemek için yeterli yiyeceğe sahibiz ve milyonlarca insan açlıktan ölüyor; bu yüzden açıkçası bu daha yoğun bir üretim meselesi değil, daha çok dağıtım, israf edilmiş gıdalardan kaçınma, doğru üretim dengesini bulma ve gıdanın başka amaçlar için kullanılmasından kaçınma meselesidir. Gıda güvenliği istikrarlı bir iklime, sağlıklı topraklara, suya ve tozlaşmaya bağlıdır. Dünyanın daha az değil, daha çok doğaya ihtiyacı var ve bir daha asla kurtulamayacağımız bir sonraki büyük krizi önlemek istiyorsak, ona şimdi ihtiyacı var.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.