Rusya-Ukrayna savaşı altı ayı geride bırakırken, ortaya çıkan enerji krizi nedeniyle Almanya, gerektiğinde elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için ülkede faaliyette olan üç nükleer santralden ikisini ilkbahar aylarına kadar rezervde tutmaya karar verdi.

Açıklamayı Berlin’de Yeşiller Partili Almanya Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Robert Habeck yaptı.

DW‘nin aktardığına göre, Ekonomi Bakanlığı’nın siparişi ile elektrik sağlayıcı şirketlerin hazırladığı enerji güvenliğine ilişkin analizi kamuoyuna açıklayan Habeck, bu analizin sonuçlarına göre 2022-2023 kışında elektrik sisteminde kriz durumu yaşanmasının “pek olası” olmadığını ancak bir kriz ihtimalinin “göz ardı edilemeyeceğini” belirtti.

“Almanya’da elektrik sisteminde çok yüksek arz güvenliğine sahibiz” diyen Habeck,  buna karşın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle enerji piyasalarında sıkıntı oluştuğunu dile getirdi.

Almanya’da enerji krizine acil yanıt: Kapatılan kömür santrali tekrar faaliyete geçti

Doğal gazda sıkıntı yaşamamak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Habeck, bu nedenle de 2022-2023 kışında acil durumda kullanılmak üzere Isar 2 ve Neckarwestheim nükleer santrallerinin rezervde tutulacağını belirtti. Bakan, bu iki santralin gerektiğinde Almanya’nın güneyinde elektrik ihtiyacını karşılamaya katkı sağlamaları için Nisan 2023’e kadar hizmete hazır olacaklarını söyledi.

‘Nükleer enerjiden çıkma planlarımızdan vazgeçmiyoruz’

Bakan Habeck, iki nükleer santralin rezervde tutulmasının, nükleer enerji kullanımına son verme planlarından vazgeçmek anlamına gelmeyeceğini de vurguladı.

Almanya’da faaliyette olan üç nükleer santralin de planlandığı gibi 2022 yılının sonunda hizmete son vermeleri öngörülüyor. Habeck, gelecek yıl Nisan ayı ortasından itibaren,  söz konusu iki santralin rezervde tutulmasına son verileceğini sözlerine ekledi.

Almanya’da halen faaliyette olan Emsland Nükleer Santrali ise planlandığı gibi 2022 yılı sonunda hizmete son verilecek.

Yaklaşan kış nedeniyle yaşanan enerji krizine acil çözümler arayan Avrupa’da diğer ülkeler de bir yandan tasarruf önlemlerine başvurup yenilebilir enerji yatırımlarını hızlandırırken, bir taraftan da geçici olarak da olsa fosil yakıtla çalışan enerji santrallerini kapatmaktan geçici olarak vazgeçiyor veya kapatılan santrallerin bir kısmını yeniden çalıştırıyor.

Almanya’dan sonra Fransa: Kapatılan kömürlü santral ‘enerji krizi’ gerekçesiyle yeniden açılacak
Belçika, enerji krizi nedeniyle nükleer santralleri kapatmaktan vazgeçti