Dünyaİklim KriziManşet

Almanya, karbon salımı olmayan uçak yakıtı üretecek tesisini açtı

0

Almanya, dünyada ilk kez karbon salımı olmayan uçak yakıtı üretecek tesisini açtı.

Yakıtlar için gerekli olan hidrojenin üretiminde yenilenebilir enerji kullanılması halinde bu yakıtlar sıfır emisyonlu oluyor.

‘Sıfır emisyonlu uçak yakıtı ülke için bir fırsat’

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, “Almanya’nın 2045’te iklim nötr olması için hava yolunun da üzerine düşeni yapması gerekiyor” yorumunda bulunan Federal Çevre Bakanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Svenja Schulze, sıfır emisyonlu uçak yakıtını ülke için bir fırsat olarak gördüğünü kaydetti. Schulze, “Bu teknolojinin işe yaradığını gösterebilirsek, bu tesisleri diğer ülkelerde de inşa etmek konusunda ihracat potansiyeli elde edebiliriz” dedi.

Bakan Schulze sözlerine “Yeşil hidrojene evet diyen herkes bu nedenle rüzgar ve güneşten gelen elektriğe de evet demelidir” ifadesini de ekledi ve bu nedenle yenilenebilir enerjinin daha hızlı yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.

Merkel projeyi destekledi

Başbakan Angela Merkel yakıtı güçten sıvıya (PtL), olarak adlandırdı ve bu tür yakıtların üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

Almanya 2026 yılından itibaren uçak yakıtlarının yüzde 0,5’ini, yani 50 bin tonunu, güçten sıvıya yakıtlardan sağlamayı, bu oranı 2030’da yüzde 2’ye çıkarmayı planlıyor.

Ülkenin İklim Koruma Yasası’na göre, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında 1990 yılına göre en az yüzde 65’lik bir azalma hedefleniyor.

Ayrıca Almanya, 2045 yılına kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak istiyor. Ancak, Hristiyan Birlik Partileri ve SPD, kömür yakıtlı enerji üretim santrallerinin tümünün 2038 yılına kadar kapatılmasını isterken, Yeşiller Partisi ise bunun 2030 yılına kadar gerçekleşmesini istiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.