Almanlar balkonlarındaki güneş panelleri ile iklim krizine karşı mücadele ediyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan elektrik fiyatları, Almanya'da balkon güneş panellerine olan talebi arttırıyor.

Almanya‘da balkonlara kurulan güneş panelleri sayesinde bireyler hem enerji tasarrufu yapıyor hem de iklim kriziyle mücadeleye katkı sağlıyor. Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgal etmesiyle birlikte elektrik fiyatlarının artması, Almanları daha uygun maliyetli enerji alternatifleri arayışına yöneltti.

Euronews’un aktardığına göre; bu yıl Almanya’nın balkon güneş panelleri kullanımı büyük bir artış gösterdi. Kayıtlar, geçen yılın en güçlü çeyreğine kıyasla yüzde 50’nin üzerinde bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Yeşil NoktaAlmanya’nın en büyük ısıtıcı firması fosil yakıtı tamamen bıraktı
Yeşil NoktaAlmanya kömürü azalttı, emisyonlar 70 yılın en düşük seviyesine indi
Yeşil NoktaBaşbakan Scholz: Almanya’da nükleer enerji meselesi kapandı

Fotoğraf: obs/EmpowerSource UG

Balkonlara monte edilen güneş paneli satan We.Do.Solar adlı girişimin kurucularından Karolina Attspodina, apartman dairelerinin yenilenebilir enerji kullanımı için ideal bir fırsat sunduğunu belirtiyor. Attspodina, bu yıl satışlarını 2023’e kıyasla yüzde 350 artırmayı hedeflediklerini, güneş panellerinin özellikle Almanya’da büyük talep gördüğünü ekliyor.

Güneş enerjisi derneği SolarPower Europe’a göre, Almanya geçen yıl kişi başına en fazla güneş enerjisi kapasitesi üreten ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor.

Güneş enerjisi savunucuları, hanehalklarında güneş enerjisi kullanımını teşvik eden kuralları değiştirmek üzere politikacıları ikna etmek için yoğun çaba harcamak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Ancak geçen yıl, Bundestag’a bir dilekçe sunularak insanların balkonlarına güneş paneli kurmalarını kolaylaştıracak bir yasa çıkarılması talep edildi. Sonuç olarak çıkarılan yasa ile birlikte, kiracılar balkonlarına güneş paneli yerleştirmek isterse çoğu durumda ev sahipleri bunu engelleyemeyecek.

Almanya’da, güneş enerjisi kullanımını teşvik eden Plan B 2030 gibi gruplar, halkın bu konuya olan ilgisinin politikacılar üzerinde baskı oluşturduğunu söylüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR