ManşetSağlıkTürkiye

Alibeyköy Barajı çevresine atılan plastik atıklar hem doğayı hem canlıları tehdit ediyor

0
Fotoğraf: DHA

İstanbul’da bulunan Alibeyköy Barajı‘nın çevresindeki birçok noktaya dökülen plastik atıkların, çevredeki kişilerin ihbarı üzerine yapılan incelemelerin ardından geri dönüştürülmek üzere makinede işlenerek parçalanmış plastik atıklar olduğu belirlendi.

Plastik atıkların Sultangazi Habibler A1 Caddesi üzerinde birçok noktaya kaçak olarak dökülmüş olduğu tespit edilirken, bu tür atıkların insan sağlığıyla birlikte, diğer canlılara da zarar verdiği kaydedildi.

Barajı tehdit ediyor

DHA‘da yer alan habere göre, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada atık plastiklerinin bir kısmının yakılarak imha edilmeye çalışıldığını, bu yakılan atıkların da Alibeyköy Barajı’nı tehdit ettiğini kaydetti.

Gündoğdu, plastik kalıntıların daha çok geri dönüşüm tesislerinin plastikleri geri dönüştürme esnasında üretildiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

Bu plastiklerin içerisinde çok ciddi farklı kimyasal maddeler bulunuyor. Bu plastikler rüzgarla beraber bulundukları yerden başka bir noktaya taşınabiliyor. Plastiğin döküldüğü yerin yakınlarında bulunan Alibeyköy Barajı’na bu plastiğin taşınma oranı oldukça yüksek. Yetkililer bu plastikler bir an önce bulunduğu yerden kaldırmalı.

Fotoğraf: DHA

‘Besin zannediyorlar’

Balık ve kuşların plastikleri besin zannederek yiyebildiklerini kaydeden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, bu sebeple hayvanların beyin fonksiyonları, üreme ve büyümelerinin etkilendiğini kaydetti:

Bu plastikler suya karıştığı zaman öncelikle besin zincirine katılıyor. Barajda bulunan balıklar bu plastikleri yemek zorunda kalabiliyor. Bu plastiklerin bir kısmının yakıldığı görüyoruz. Bu yakılmalar esnasında çok ciddi ağır metaller çevreye yayılabiliyor. Bu ağır metaller bitki, hayvan ve insan popülasyonlarını çok ciddi etkiliyor. Balıkla bu plastikleri farkında olmadan bünyelerine alıyor. Bu şekilde plastikler balıkların beyin fonksiyonlarını, üreme ve büyümelerini etkiliyor. Yine sadece balıklar için değil kuşlar içinde bu plastikler oldukça tehlikeli. Bazı kuşlar bu plastikleri besin zannederek tüketebiliyor.”

Fotoğraf: DHA

İnsan sağlığına zararları

Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, bir milimetreden daha küçük plastiklerin rüzgarla taşınma sırasında insan sağlığına ciddi etkilerinin olduğunu da belirtti:

İnsanlar bu plastiklere solunum yoluyla temas etmesi sonucu akciğerlerinde ciddi sorunlar yaşanabilir. Yine plastiklerin yanmasıyla birlikte ciddi bir hava kirliliğine meydana geliyor. Bu kirliliği soluyan kişilerde dolaşım ve üreme sistemlerinde hasar oluşabiliyor. Bu plastikler hatta zaman zaman insanların beyin fonksiyonlarını dahi etkiliyor.”

Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Birinci ise, bölgeye bu plastik atıkları atan şahısları tespit edemediklerini ifade etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.