Türkiye

Alevi örgütleri: Hımsi sınır dışı edilsin!

0

Suriye’de yaşayan  Aleviler için ölüm çağrısı yapan Müslüman Kardeşler Örgütünün sorumlularından Memun El Hımsi’ye Aleviler tepki gösterdi. Aleviler, Hatay mülteci kampında kalan Hımsi’nin derhal sınır dışı edilmesini istiyor.

Hatay mülteci kampında kalan Müslüman Kardeşler Örgütü sorumlularından Memun El Hımsi’nin “Suriye’yi Alevi mezarlığı haline getireceğiz” açıklamasına Alevi  örgütleri sert tepki gösterdi.

Konuyla ilgili Yurt Gazetesine konuşan Alevi Dernek yöneticileri, Hımsi’nin açıklamalarına tepki göstererek, hükümetten Memun El Hımsi’nin sınır dışı edilmesini talep ettiler.

Selahattin Özel (Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı): “Gazetenizin haberi çok çarpıcı. Bizim aslında yüzlerce yıldır bildiğimiz kinin dışa vurumu. Bu açıklama yalnıza Suriye’deki Alevi kardeşlerimize yönelik değil, bütün Alevilere yönelik. Nasıl böyle katliam çağrısı yapıyorlar, bunu anlamak için şu soruyu cevaplamamız gerekiyor. Bunları buraya kim getirdi? AKP hükümeti bunları buraya getirdi.  Müslüman Kardeşler örgütü gücünü hükümetten alıyor. Yoksa böyle bir tehditi nasıl yaparlar. Böyle bir çağrı bir insanlık suçudur. Her konuda harekete geçen savcılar, bakalım bu konuda hemen hareket geçecekler mi? Eğer bu ülkede biraz hukuk, biraz vicdan varsa, gerekli adım atılır ve bu açıklama cezalandırılır. Devletin güvencesinde birisinin bu tür açıklama yapması cesaretlerinin boyutunu gösteriyor. Biz bu tür açıklamaların son bulması için öncelikle bu zihniyetin mahkum edilmesi  ve cezai yaptırım uygulanması gerekir.”

Doğan Bermek (Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı): “Böyle bir haberi gündeme taşımanız çok önemli. Memnun El Hımsi denen kişinin konuşmasına “hakarete layık Aleviler” diye başlaması bile Alevilere yönelik kinin boyutlarını gösteriyor. Kaldı ki, hakaret ve hedef göstermek yalnızca Suriye Alevilere yönelik değil, 25 milyon Aleviyi de kapsıyor. Bu konuda gazeteniz aracılığıyla suç duyurusunda  bulunuyorum. Bunlara bu cüreti verenler,  “gün olur devram döner” söylemini herhalde bilmiyorlar, yada unutmuşlar. ..
Diğer yandan böyle bir söylem, tam bir insanlık suçu olduğu gibi devletler hukukuna da aykırıdır. Türkiye Cumhuriyet’i bu tür insanlık suçu işleyenlere yataklık yapamaz. Bu bizim açımızdan ayıptır. Bu söylemler, çok tedirgin edici, çok tehlikeli, tabiri caizse çok aşağılık…”

Hüseyin Güzelgül (Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı): “Bu kişiler Türkiye’den bu desteği bulamasalar bu tür açıklamalar yapamazlar. Arap Alevilerin en yoğun olduğu yerde bunlara kamp kurduran zihniyet bunları besliyor, Alevilere de göz dağı veriyor.  Bunlar kendileri gibi olmayan herkesi sindirmeye çalışıyorlar. Çünkü Emevi zihniyetini temsil ediyorlar. Bunların tehditleri ve parmak sallamaları bizi sindiremez, bizi korkutamaz. Biz gücümüzü Hz. Ali’den, Hz. Hüseyin’den, Pir Sultan’dan alıyoruz. Hz. Hüseyin’in dediği gibi;  “Biz zalimlerle birlikte, varlık içinde yaşamayı alçaklık; zalime karşı mücadeleyi bir onur” sayarız. Bunlara karşı her düzeyde mücadele etmek gerekir. Alevi kurumları olarak bir araya gelip basın açıklaması yapmayı ve suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz.

Zülfikar Çiftçi (Hatay Alevi Değerler Derneği Başkanı): “Kendi ülkesinde kanun kaçağı alan, karanlık zihniyetli bir meczubun Üçte biri Alevi olan Türkiye’nin koynunda korunup kollanması, barındırılması utanç vericidir. Üstelik böyle birinin Hatay gibi çeşitli etnisitelerin barış ve kardeşlik içinde yaşadığı bir şehirde, kin ve nefret duygusuyla katliam çağrısı yapması manidardır. Bu zihniyete sessiz kalanlar açısından ise utanç vericidir.
Aynı zamanda, Suriye’deki terörortamının sorumlusu olan bu örgüt ve temsilcilerinin öteden beri taşıdıkları niyetin dışavurumu olan bu açıklama “insan hakları havarisi” gibi görünen liderlerin de kulaklarına küpe olsun. Biz bu zihniyeti ve zihniyete destek verenleri sadece “insan” olmaya davet ediyoruz. “

Ercan Geçmez (Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı): “Bu çağrı yada tehdit Suriye’de yaşayan Alevilerin katledileceğinin habercisidir. Alevilerin katledilmesi çağrısını yapan bu insanın Türkiye’de yaşıyor olması da düşündürücüdür. Hükümetin yapması gereken şey bu insanı hemen sınır dışı etmektir. Eğer yapmaz ise hükümet olacakların suç ortağıdır.”

(dersimnews.com)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.