Doğa MücadelesiManşetYerel

Alavara Koyu’nun doğal SİT derecesinin düşürülmesi için alınan karar iptal edildi

0

Muğla Datça‘da yer alan Alavara Koyu’nun doğal SİT derecesinin düşürülmesine yönelik karar Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Koyun doğal SİT derecesinin düşürülmesine yönelik kararın iptaliyle ilgili dava Datça Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmıştı.

Karar, oy birliğiyle iptal

Muğla 2. İdare Mahkemesi, benzer iki dava nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin itirazını ele alarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alavara Koyu ile ilgili kararını oy birliğiyle iptal etti.

Bunun yanında mahkeme, benzer davada meselenin karara bağlanması nedeniyle Datça Belediyesi’nin açtığı ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi 35 Datçalı çevrecinin de müdahil olduğu ikinci davada karara yer olmadığını açıkladı.

Konuyla ilgili iki dava açıldı

MUÇEP Datça Temsilciliği Avukatı Ali Kurt, koyun SİT derecesinin düşürülmesi isteğinin mahkeme tarafından iptal olmasını şöyle anlattı:

Datça Belediyesi bu işlemin iptali istemiyle İdare Mahkemesi’ne bir dava açtı. Alavara’da SİT derecesinin düşürülmesi isteminin iptalini istedi. Biz 35 Datçalı çevreci, davaya müdahil olarak katıldık. Biz bu davaya katıldıktan sonra, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin benzer bir dava açtığını öğrendik. Biz Datçalı çevreciler iki davanın birinde müdahil, Büyükşehir Belediyesi’nin davasında ise müdahil değiliz. Mahkeme bizim davamızda da duruşmalı olarak gördü. Ancak, Datça Belediyesi’nin açtığı davada karar verilmesine yer olmadığına karar verdi. Çünkü mahkeme, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada bu meselenin ele alındığını ve kararın iptaline karar verildiğini duyurdu. Kısacası, Alavara’nın SİT derecesinin düşürülmesi isteği mahkeme tarafından iptal oldu.”

‘Dönüşü mümkün olmayacak şekilde tahrip olur’

Açıklamasında bilirkişi raporuna da yer veren Avukat Kurt, raporda yerin yerleşime açılması durumunda geriye dönüşü mümkün olmayacak tahribatların yaşanacağının ifade edildiğini bildirdi:

Sürdürülebilir kullanım alanı olanağı olarak tespit edilen bu alanın yerleşime açılması halinde buranın doğası geriye dönüşümü mümkün olmayacak şekilde tahrip edilmiş olur. Öyleyse bu işlemin iptal edilmesi gerekir’ görüşünü bildirdi. Mahkeme de bilirkişinin bu temel tespitine uydu ve işlemin iptaline karar verdi.”

You may also like

Comments

Comments are closed.