Doğa MücadelesiManşet

Alakır Nehri’ndeki kanunsuz HES’lere karşı adalet aranıyor

0
Fotoğraf: DHA

Antalya’daki Beydağları’nın zirvesinden doğarak Alakır Vadisi’ne can veren, endemik bitki türleri ve Alakır Alası balığıyla önemli tabiat varlıklarından biriyken üzerinde 4’ü bitmiş 8 HES projesi olan Alakır Nehri‘nde, vadinin koruma alanı olduğu ve HES yapılamayacağına ilişkin kesinleşmiş yargı kararlarına rağmen inşaatı devam eden HES’lere karşı doğa ve hukuk mücadelesi sürüyor.

Danıştay’ın, Antalya’ya altmış kilometre uzaklıkta, Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi’ne ilişkin,

“1. derece doğal sit alanı niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır.” şeklindeki hükmüne rağmen, ‘Reis’ adlı şirketin Dereköy HES inşaatına 1 megawattlık kapasite artırımı için Enerji Bakanlığı’ndan aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararına istinaden vadiye girip iş makinelerini yeniden çalıştırması üzerine, Alakır’ın can dostları sokağa çıktı.

“Alakır özgür akacak” sloganının etrafında, Antalya’da ve birçok şehirde Alakır’ın suyu borulara hapsolmasın diye yıllardır mücadele eden Alakır Nehri Kardeşliği adlı çevre hareketi, Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak Alakır için adalet aradı.

Fotoğraf: DHA

Fotoğraf: DHA

Üzerinde ‘Alakır için adalet istiyorum’, ‘Nehirler özgür akacak’, ‘Alakır’da rant hukuk tanımıyor’, ‘Alakır’ıma dokunma’ yazan pankartlar taşıyan grup, basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan İnci Bilgiç, “Alakır Vadisi, kaynağından sahile kadar birbiri ardına planlanmış 8 adet HES’ten dördünün tamamlanarak faaliyete geçmesiyle adeta can çekişiyor. Diğer HES’lerin yapılması durumunda ise vadideki tüm canlıların yaşam kaynağı olan Alakır Nehri tamamen borulara hapsedilecek ve vadinin içindeki bütün canlılarla birlikte yok olacak. Bu canlıların arasında dünyada sadece Alakır Nehri’nde yaşayan bir balık türü olan Alakır Alası’da var.” dedi.

Biz Alakır Nehriyiz Doğa Buluşması - 2015

Biz Alakır Nehriyiz Doğa Buluşması – 2015

Alakır’da doğa katliamı!

Vadideki işletme halindeki HES’lerin neden olduğu yıkıma dikkat çekildikten sonra “Şimdi de REİS şirketi Dereköy HES projesi ile vadiye beşinci hançeri saplamak istiyor.” denilerek,  şirketin “rağmen” hareket ettiği hukuk mücadelesinden bahsedildi:

‘”2010 yılında şirkete verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davamızı kazandık. Bunun ardından şirketin aldığı ÇED raporuna karşı açtığımız davada, Danıştay, “Alakır Vadisi’nin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı olarak koruma altına alınması” kararına atıfta bulunarak “Koruma alanı olan Alakır Vadisi’nde HES yapılamayacağına” hükmetti. Dereköy HES projesinin yapılamayacağına ilişkin elimizde Danıştay tarafından onanarak kesinleşmiş bunca yargı kararı varken, şirket, 2014 yılında bakanlıktan ‘1 megavatlık kapasite arttırımı için aldığı “ÇED gerekli değildir” kararına istinaden inşaata başladı. Yani ÇED bile almış olsa, 1. Dereceden Doğal Koruma altındaki vadiye HES yapamayacağı yargı tarafından karara bağlanmış olan projede ‘kapasite arttırımı’ oyunu ile, adalet ile adeta dalga geçercesine doğa katliamına başladı.”

Fotoğraf: DHA

Fotoğraf: DHA

“Danıştay’ın kararlarına uyulsun”

Kazanılmış hukuki haklarının peşinde koşan yöre halkının şantiye alanına gittiğinde şirket çalışanlarının saldırısına uğradığının da iddia edildiği basın açıklamasında, “Artık ne Alakır Vadisi’nin bir HES’i daha kaldıracak gücü ne de halkın bir hukuksuzluğa daha göz yumacak sabrı kalmıştır.” sözleriyle,  HES’lerin yarattığı yıkımların biran evvel durdurulması ve yargının aldığı kararlara acilen uyulmasını talep edildi, Antalya Valiliği göreve çağırıldı.

Fotoğraf: Alakır Nehri Kardeşliği

Fotoğraf: Alakır Nehri Kardeşliği

Biz Alakır Nehriyiz…

Basın açıklamasının ardından yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine Kaleiçi’nden Karaalioğlu Parkı’na geçen grup, eyleme burada müzikle devam etti. Eylem boyunca, Alakır’ın özgür akması, şirketin Danıştay’ın kararına uyması ve Alakır’daki kanunsuzluğun son bulması için yaşam ve hukuk mücadelesinin kararlılıkla, dayanışmayla devam edeceğinin mesajı verildi.

Haber: Güneş DERMENCİ

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.