KentManşet

AKUT Başkanı: İstanbul depremi beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız

0

İSTANBUL – 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi‘nin 23’ncü yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Genel Başkanı Recep Şalcı, İstanbul’un beklenen büyük depreme hazırlık planlarını değerlendirdi.

İstanbul’da yaşanacak bir afette en büyük sıkıntıların ulaşım ve tahliye olacağını söyleyen Şalcı, “Bunun için yolların ve köprülerin sağlamlaştırılması gerekliydi. Ama bunun binde 1’i bile eksik kalsa İstanbul depremine hazırız diyemeyiz: Bunun tamamının hazır olması gerekiyor” dedi.

Şalcı deprem öncesi hazırlıklara dair ilk olarak ‘kentsel dönüşüm vurgusu yaptı. Depreme hazırlıklı olmak için ilk gerekenin yapı stoklarını yenilemek olduğunu belirten AKUT Başkanı, şöyle konuştu:

“Bireylerin de yapması gerekenleri konuşmamız gerekiyor. Bizim bir depreme hazır olmamız için yapmamız gereken ilk şey; yapı stoklarını yenilemek. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor. Kentsel dönüşümü çok iyi planlayıp bir an önce başlamak gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin buna hazırlanması 20 yıl sürer

Şalcı şöyle devam etti:

“Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız: Bunu söylemek gerekiyor. İstanbul dünyanın en büyük şehirlerinden bir tanesi. Nüfus yoğunluğu çok fazla ve Türkiye’nin buna hazırlanması 20 yıl sürer. 99 depreminden sonra 23 yıl geçti. Bunun çok iyi planlanması gerekiyor. Şu an herhalde en hazır olan yine kamu. Binaların güçlendirilmesi, yenilenmesi ve bu alanda çok hızlı çalışmalar yapıldı. Kamu binalarının yenilenmesi en son geçen yıl yüzde 94’dü, bu yıl yüzde 96’ya ulaştı.”

2018’den önceki binaların riskli olduğunu ve özellikle de 2003’ten önce yapılmış binalarda kesinlikle dayanıklılık testi yapılması gerektiğini söyleyen Şalcı, şöyle devam etti:

“Özellikle 2017 yılından sonra müdahaleci bir politikadan, risk azaltmaya ve önlemeye yönelik bir politikaya yöneldik. Bununla alakalı İl Risk Azaltma Planı (İRAP) planları yapılmaya başlandı. Bu  tüm Türkiye’deki afetlerin boyutlarını, ölçülerini ve bunun etkilerini azaltabilecek çalışmaları kapsıyor. İstediğimiz, özlediğimiz devlet politikası da bu oluyor. Dünya artık buna gidiyor.

Türkiye’de üzülerek söylüyoruz, 2018’den önceki binalar riskli binalar. Özellikle 2003- 2018 arasındakiler kısmen biraz daha güvenli ama 2003’den önce yapılan binaların kesinlikle depreme dayanıklılık testi yapılması ve öyle oturulması gerekiyor.

Bu binalarla ilgili yönetmelikler çok net değil ve 2003’den önceki binaların riskli olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.