KentManşet

Aktarılan kaynakların takip edilemediği TOKİ’nin 510 arsası satışa çıkıyor

0
Kaynak: Sözcü

Emlak Müzayede, Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) ait 51 ildeki 510 arsayı 21-22-23 Aralık tarihlerinde müzayedede satacak. Satıştaki araziler içinde, 1 milyar 600 bin TL bedelle satışa bir bütün halinde satışa sunulan Kuşadası’ndaki deniz ve Yunan adaları manzaralı 266 bin 500 metrekarelik arazi de bulunuyor.

Sayıştay 2021 raporunda ise Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi’ne (TOKİ) devlet bütçesinden aktarılan kaynakların takip edilemediği belirtilmişti. Sayıştay raporuna göre; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilgili kanundaki hükmü yerine getirmemişti ve gerekli takip mekanizması kurulmamıştı. 

Sayıştay raporu: Bütçeden TOKİ’ye aktarılan kaynaklar takip edilemiyor 

TOKİ dolaylı olarak hazine arazileri üzerinden kazanç sağlıyor. Hatta bu konuda 2007’de Maliye Bakanlığı TOKİ’ye yazı göndererek “Konut yapımı amacıyla size tahsis edilen Hazine arazilerini 3. şahıslara satmayın” diye de uyarmıştı.

Sözcü’den Latif Sansür‘ün aktardığına göre; TOKİ’ye ait arazilerden; sekiz ildeki parseller 21 Aralık’ta, 22 ildeki parseller 22 Aralık’ta, geri kalanlar ise 23 Aralık’ta Ankara ve İzmir’deki iki salonda ve internet üzerinden katılımla yapılacak müzayede ile satışa sunulacak.

2023 genel seçimlerine ekonomik krizin kıskacında girecek olan iktidar, en son vatandaşın karşısına ‘cumhuriyet tarihinin en büyüğü’ olarak nitelediği konut projesiyle çıkmış ve 250 bin konut müjdesi vermişti.

TOKİ’nin daha önceki konut projelerine katılan vatandaşlar bu ‘müjde’ karşısında şaşırmış ve “Daha bizim konutlarımız yapılmadı” demişti.

Yapılan duyuruya göre taşınmazlar KDV’den muaf olacak. Satış listesinde bulunan parseller içerisinde 1 milyar 600 milyon fiyatıyla Kuşadası‘ndaki 266 bin 500 m2’lik parsel dikkat çekiyor.

Bir bütün halinde satışa sunulan Kuşadası’ndaki toplam 260 bin 500 m2 alanda 12 adet “Konut Alanı” imarlı taşınmaz ile toplam 6 bin 500 m2 alana sahip üç adet “Ticaret Alanı” imarlı taşınmaz bulunuyor.

Yapılan duyuruda, söz konusu bölgedeki 317 ada 347 parselin halihazırda devam eden imar plan çalışmasının tamamlanması ve sonrasında yapılacak imar uygulamasından oluşacak donatı alanları satışa konu olmayacak, alıcısı tarafından bedelsiz olarak Hazine’ye iade edilecek, ya da imar uygulaması esnasında Hazine adına tescil edilecek.

Halihazırda devam eden plan çalışmasının bir yıl içinde onaylanmaması halinde ise arsa bedeli olarak yatırılan tutar, faizsiz ve artışsız olarak alıcıya geri iade edilecek.

Satış sonrası belirlenecek fiyat üzerinden alıcı, bedelin yüzde 25’ini peşin geri kalanını 48 ayda ödeyebilecek.

Bir satış duyurusunu da Tarım Kredi Kooperatifleri İzmir Bölge Birliği’nden geldi. 74 Sayılı Kuşadası Tarım Kredi Kooperatifi’ne ait 26 işyeri satışa çıkarıldı.

19 Aralık – 20 Aralık günlerinde yapılacak olan satışlarda işyerleri için en düşük 230 bin, en yüksek 5 milyon 825 TL muhammen bedel belirlendi.

Şehir merkezinde bulunan iş merkezindeki işyerleri için toplam 36 milyon muhammen bedel kararlaştırıldı.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.