EkonomiManşet

AKP’lilerin maden sevdası

0

kışladağ madenSon 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sının bir AKP‘li milletvekili veya parti yöneticisine ait olduğu belirlendi.

Taraf’ta yayınlanan Hüseyin Özay’ın özel haberine göre Soma’da meydana gelen ve 301 madencinin hayatına mal olan maden kazasının ardından bir bir grup enerji müfettişi, madenlerin en son ne zaman denetlendiğine yönelik bir çalışma başlattı. Çalışma sırasında birçok maden şirketinin yıllardır denetlenmediği tespit edildi. Denetlenmeyen  maden şirketlerinin büyük kısmının AKP’li milletvekillerine veya yakınlarına ait olduğu belirlendi.

Birçok maden şirketinin hisselerinin doğrudan AKP’li yöneticiler değil, dayı yeğen, amca ve yeğen gibi ikinci derecedeki akrabaların üzerinde olduğu belirlendi. AKP’li maden şirketlerinin büyük kısmının daha önce madencilik alanında faaliyet göstermediği de belirlendi. Yani aileden madencilik yapan çok az şirketin bulunduğu tespit edildi.

Maden şirketi bulunan veya maden şirketlerinde ortaklıkları olan AKP’li yöneticilerin arasında partinin milletvekilleri, il başkanları ve MKYK üyeleri de bulunuyor. Örneğin eski Bakanlardan Osman Pepe ve çocukları Kar Cihan Uluslararası Mad.San.ve Tic.A.Ş. ve Bck Uluslar Arası Mad.San.vetic.Ltd.Şti. isimli şirketler ile faaliyet gösteriyor. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in de Trakya Kuvarsmadenleri San.ve Tic.A.Ş. ve Kanaroğlu madencilik yapı enerji loj.akary.tic.ve san isimli şirketleri bulunuyor.

AKP’li yöneticilerin maden işine özellikle ruhsat işlemlerinin Başbakanlığa geçmesinin ardından hız vermeleri dikkat çekiyor. Örneğin Başkanlar Madencilik şirketi. Bu firmanın ortakları arasında AKP Uşak Milletvekili Nuri Uslu ve AKP üyesi Saffet Benli yer almaktadır. Bu iki isimde 02.10.2013 tarihinde şirkete ortak olmuşlardır. Aynı şekilde diğer bir firma olan MSD Kıymetli Madenler Ve Dış Ticaret Sanayi A.Ş. isimli şirketi ortakları arasında AKP Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu yer almaktadır. Bayram Ali Bayramoğlu 28.02.2013 tarihinde şirkete ortak olmuştur. Bu iki şirkete de adı geçen üst düzey AKP’liler 15.06.2012 tarihli maden ruhsatı verilmesinin Başkanlık bünyesine geçtiği genelge sonrası ortak olmaları dikkat çekmektedir
Kaynak:Taraf

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.