ManşetTürkiye

AKP’li belediye Malkara Ermeni mezarlığını meyhaneye çeviriyor

0

Tekirdağ Malkara’da AKP İlçe Yönetim Kurulu üyesi Demirali Pala, belediye tarafından Ermeni mezarlığı arazisi için açılan ihaleyi kazandı. Mezarlığın olduğu yere gazino-meyhane-pavyon- lokanta kurmak üzere inşaat başladı. Mezarlıktan çıkan kemiklerin ise çöpe atıldığı belirtildi.

Agos Gazetesi’nden Emre Ertani’nin haberine göre konuyla ilgili olarak bilgi veren gazeteci-yazar Ümit Bayazoğlu, Malkara Ermeni toplumundan günümüze sadece Surp Toros Kilisesi’nin yıkıntısı ile talan edilmiş bir mezarlık kaldığını söyledi. Kilise’nin 1970’lerin sonuna kadar sinema-düğün salonu olarak kiraya verildiğini anımsatan Bayazoğlu, “Kilise, 80’ler ve 90’larda, Yağlı Tohumlar Kooperatifi tarafından tahıl deposuna dönüştürüldü. Son 10 yıldır ise yıkıma terk edildi. Bu arada defalarca define maksadıyla tahribata uğradı” dedi.

Trajikomik bir şekilde üç yıl önce kilisenin bir ‘define avcısı’ tarafından Edirne Anıtlar Kurulu’na ‘tarihi eser’ olarak tescil ettirildiği için kilisenin yerine başka bir şey yapılamadığını aktaran Bayazoğlu bugünkü durumu ise şöyle anlattı: “Yıkımı hızlandırmak için kilisenin çatısını yıktılar. Artık kar, yağmur içine yağıyor. Kiliseden geriye sadece dört duvar kaldı. Bunlar da yıkılınca, Anıtlar Kurulu’nun koruması ortadan kalkacak ve hırsızlar nihayet gayelerine ulaşmış olacaklar.”

(Agos)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.