Akkuyu’da ikinci ünite yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali’nin iş planına uygun ilerlediğini, bugünlerde ikinci  ünitenin inşaat lisansının da verileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Bloomberg HT’deki Enerji Gündemi programında değerlendirmelerde bulundu. Irak – Türkiye petrol boru hattı için temaslarını değerlendiren Dönmez enerjinin her alanında Irak’ta ciddi bir potansiyel olduğunu ve bu kapsamda ilişkilerin artırılabileceğini söyledi.

Geçen sene elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payının yaklaşık yüzde 50 olduğunu, bu yıl ilk 7 ayda bu oranın % 65’lere çıktığını söyleyen Dönmez “eğer yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretmeseydik yaklaşık 1.5 milyar dolar daha ithalat yapacaktık. Önümüzdeki dönemde de yerli kaynakları azami ölçüde kullanmayı hedefliyoruz, yerli kömür santrallerini de teşvik ediyoruz” dedi.

‘Akkuyu plana uygun ilerliyor’

Akkuyu Nükleer Santrali’ne dair bilgi veren Dönmez, projenin iş planına uygun ilerlediğini, bugünlerde ikinci ünitenin inşaat lisansının da verileceğini söyledi. Dönmez  “İnşallah ilk üniteyi 2023 yılında işletmeye almayı planlıyoruz” yorumunu yaptı.

Rus Devlet Şirketi, Rosotom’un inşa ettiği Türkiye’nin ilk nükleer santralinde, geçtiğimiz mayıs ayında reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluştuğu ortaya çıkmış; beton atılan bölüm bir daha çatlayınca, yeniden temel atılmıştı. Uzmanlar ve yöre halkının 1. Derece deprem bölgesinde inşa faaliyetlerine devam edilen santral için yaptığı uyarılar ve gösterilen tepkilere rağmen, faaliyetler hız kesmeden devam ediyor. Santralin ilk ünitesinin  2023’te işletmeye açılması planlanıyor.

 ‘Sinop, fizibiliteler tatmin etmediği için durduruldu’

Tv konuşmasında, Sinop nükleer santral projesine de değinen Dönmez, projenin takvim ve maliyetin kabul edilebilir olmadığı için durdurulduğunu belirtti. Dönmez şunları söyledi: “Yatırımcı Japon şirketlerinin içinde bulunduğu konsorsiyum fizibilitelerini sundular, yapılan incelemelerde gerek takvim, gerek maliyet açısından kabul edilebilir olmaktan uzak olduğu görüldü. Gelinen noktada bizi tatmin etmediği için proje durdurulmuş oldu.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR