EnerjiManşetTürkiye

Akkuyu NGS’de müteahhit firma değişti: İçtaş’la sözleşme feshedildi, üç Rus ortaklı TSM ile anlaşıldı

0

Mersin‘de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (Akkuyu NGS) müteahhit firması Titan2 – IC İçtaş şirketi ile sözleşmesini fesheden Akkuyu Nükleer A.Ş, TSM Enerji isimli şirketle anlaştı.

Geçen hafta, santralin büyük ortağı Rus devlet enerji firması Rosatom, usulsüz harcama, inşaattaki gecikmeler ve iş güvenliğinin sağlanmaması gerekçeleriyle Rus-Türk ortaklığı Titan2 – IC İçtaş ile sözleşmesini feshetmişti.

Yeni anlaşmanın imzalandığı TSM Enerji firmasının üç Rus şirketin ortaklığıyla kurulduğu ortaya çıktı.

ANKA‘dan Sinan Tartanoğlu‘nun aktardığına göre TSM Enerji; Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Rusya merkezli Montajno-Stroitelnoye Upravlaniye No 90, Konsern Titan-2 ve Sosnovoborelektromontaj anonim şirketleri tarafından Ekim 2019’da Mersin’de kuruldu.

Sözleşmesi feshedilen Titan2 – IC İçtaş İnşaat A.Ş de IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Joint Stock Company Concern Titan-2 ortaklığıyla yine Mersin’de kurulmuştu.

‣ Akkuyu inşaatında üç aydır maaş alamayan işçiler iş bıraktı
‣ Akkuyu’da yine kaza: Biri ağır 13 yaralı
‣ Pınar Demircan: Türkiye, Akkuyu Nükleer Santrali’yle kendi Fukuşima’sını yaratıyor

‘Esas amaç yönetimdeki Türk şirketlerin varlığını azaltmak’

IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş, sözleşmenin feshinin ardından yaptığı açıklamada, Akkuyu Nükleer A.Ş’nin, feshin, “projedeki Türk paydaşlığını ortadan kaldırma ve proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde bir adım” olduğunu savundu:

“Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, projenin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır.”

‘İşlerin devamlılığı ve kalitesi sağlanacak’

Akkuyu Nükleer A.Ş ise TSM Enerji ile imzalanan yeni sözleşme sonrası şu açıklamayı yaptı:

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş, Türkiye’de tüzel kişiliği olan TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile sözleşme imzalanmıştır.

Mevcut alt sözleşmeler kapsamında devam eden tüm işler, Ekim 2019’dan bu yana NGS inşaat projesinde yer alan ve yüksek teknoloji projelerini hayata geçirme deneyimine sahip olan TSM’ye devredilecektir.

TSM ile projede yer alan mevcut alt yüklenici şirketler ile arasında, eski ana yüklenici- ortak girişim Titan 2-IC İçtaş İnşaat A.Ş ile alt yükleniciler arasında akdedilenlere benzer yeni sözleşmeler yapılacaktır.

Bu sözleşmelerle şantiyede işin devamlılığının ve kalitesinin sağlanmasının yanı sıra Akkuyu NGS için taahhüt edilen inşaat tarihlerine uyulması, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunması ve tüm taşeronların çalışanlarına maaşlarının zamanında ödenmesi de sağlanacaktır.”

Bir hafta içinde ne oldu da fesih noktasına gelindi?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, yeni anlaşmanın imzalandığının açıklanmasından önce, fesih iddiaları gündeme geldiğinde “Bir hafta içinde ne oldu da sözleşme fesih durumuna geldi?” diye sordu:

Başarır şunları söyledi:

“Daha bir hafta önce Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 4’üncü reaktörünün temeli atılmış ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev de katılmıştı. Fatih Dönmez’in açıklama yapması elzemdir. 

Yollanan fesih ihtarnamesinin gerekçelerinden biri de gönderdiği paraların Titan-2 IC İçtaş A.Ş. tarafından gerektiği şekilde harcanmaması olduğu ifade ediliyor. Orada çalışan 20 bin işçi bir anda işsiz kalacak. Devletin gözetim ve denetim yükümlülüğü olmasına rağmen İCTAŞ’ın haksız fesihe gerekçe gösterdiği iddiasının kaynağı nedir? Siyasi iktidar bu iddiaları araştıracak mıdır?”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.