EnerjiManşetTürkiye

Akkuyu NGS’de bir skandal daha: Yemekhaneyi su bastı

0

Mersin’de inşaatı hala devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında çalışan personele ait yemekhanenin geçtiğimiz hafta yağan yağmurda su altında kaldığı ortaya çıktı.

Geçen hafta pazartesi ve salı günlerinde etkili olan yağmurun ardından, bir çalışan tarafından çekilen görüntüler binlerce çalışanın yemek yediği alanın sular altında kaldığını gösterdi.

Akkuyu NGS: Sorumlu yüklenici firma

Görüntülerin yayınlanmasının ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali A.Ş.‘den (NGS) bir açıklama yapıldı. Sorumluluğun ismi verilmeyen “yüklenici firmadan” kaynaklandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Akkuyu NGS şantiyesi bölgesindeki şiddetli yağış nedeniyle işçilerin yerleşim alanı dışında bulunan yemekhaneyi su bastı. Binanın bakımından sorumlu yüklenici firmanın, çatının kış mevsimine hazırlık çalışmalarını zamanında tamamlamaması nedeniyle oluşan bu durum üzerine, yüklenici firmadan çatıdaki aksaklıkları bir an önce gidermesi ve yerleşim alanındaki tüm tesislerde bu tür olayların tekrarlamaması için önlem alması talep edildi.”

‘Sızıntı giderildi’

Talebi değerlendiren teknik personelin çatının onarımını ivedilikle gerçekleştirerek çatıdaki tüm sızıntıları giderdiği belirtilen açıklamada şunlar söylendi:

“Şu an bina, normal işlevini yerine getiriyor. Akkuyu Nükleer A.Ş., inşaat personeline ait yerleşim alanlarındaki yemekhaneler ve hizmet odalarının onarım ve bakımından sorumlu yüklenici firmalarının faaliyetlerini denetleyerek, Akkuyu NGS inşat sahasındaki işçilerin güvenliğini ve rahat çalışma koşularını sağlamak için tüm önlemleri almaktadır.”

İlk vukuat değil

Üç reaktörün temelinin inşa edildiği yani inşaatın başladığı 2019 yılından bugüne Akkuyu NGS inşaat sahasında temelde çatlak, zemin üzerinde meydana gelen su sızıntısı, iş kazası ve iki defa patlama yaşandı.

İşçilerin çalışma koşullarının oldukça kötü şartlarda olduğu da birçok kez gündeme gelmişti. Pandeminin başında yemekhanenin işçilere ve yöneticilere ayrılan bölümlerinde uygulanan çifte standartı gözler önüne seren videolar ortaya çıkmıştı. Videolarda işçilere ayrılan bölümde çalışanların sosyal mesafe kurallarının hiçe sayılarak üst üste yemek yediği görüntüleniyordu.

‘Nükleer enerjiyi savunanlar bile karşı çıkmalı’

nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan, seçim hazırlığı nedeniyle Akkuyu’daki işlerin hızlandırıldığını, işçilerin pandemi döneminde izin almadan, hijyen olanakları kötü barakalarda üst üste çalıştırıldığını söylemişti. Demircan, inşaattaki bu hızlanmanın olası birçok ihlale ve kazaya davetiye çıkardığı uyarısında bulunmuştu.

Pınar Demircan, “Akkuyu NGS projesi özelinde yaşadıklarımız; bu ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasal gerçekleri bu projeye nükleer enerjiyi savunanların bile karşı çıkmasını gerektirecek kadar vahim” yorumunu yapmıştı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.