ManşetTürkiye

Akkuyu’da kaçak nükleer santral

0

Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Akkuyu’da kaçak inşaat çalışmasına şahit oldu.

5-6 Ekim tarihli toplantısını Mersin’de yaptı. Komisyon tarafından 5 Ekim Cumartesi günü Göksu Deltası ve Akkuyu nükleer santralinin yapılmak istendiği Büyükeceli Beldesinde yerinde incelemeler yapıldı.

Santral Girişinde Rusya Federasyonu bayrağı

Akkuyu Nükleer Santralinin yapılmak istendiği alana gelen Komisyon üyeleri güvenlik görevlileri tarafından alana alınmadı. Santral girişindeki Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu bayrağı dikkat çekti.

Uluslararası Sözleşme hükümlerine göre santralin inşaatı ve işletmesi için Türkiye’de ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına uygun olarak kurulan % 100 Rus sermayeli Akkuyu NGS A.Ş.’nin ilk bakışta proje alanını Rusya toprakları gibi yönettiği izlenimi edinildi.

Gecekondu Nükleer Santral

Alan dışından çevrede yapılan incelemede ise ÇED süreci devam ettiği halde alanda inşaat çalışmaları yapıldığı görüldü. Kamyonlar ve iş makinelerinin çalıştığı alan dışından da rahatlıkla görülebiliyor. ÇED süreci devam ettiğine göre kamyonlarla taşınan hafriyat malzemeleri hiçbir izin ve işleme tabi tutulmadan alan içinde rast gele depolanıyor.

Çevre Kanunu’na göre ÇED süreci tamamlanmadan hiçbir izin ve ruhsat alınamayacağı, buna rağmen yürütülen inşaat çalışmalarının devam ettiğini gören Komisyon üyelerinin ilk değerlendirmesi bunun hukuksuz olduğu yönünde oldu.

Mersin-Karaman Çevre Düzeni Planı iptal edildiğinde Akkuyu nükleer santral projesinin hukuki konumunun bir gecekondu durumunda olduğu yorumları yapılmıştı. İnşaatın hala devam ediyor olması Türkiye’nin ilk nükleer santralinin gecekondu santral olacağını iddialarının doğrular nitelikteydi.

 

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.