Manşet

‘Akışa Karşı, Akıntıyla Beraber’ söyleşisi bugün gerçekleşecek

0

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar, konferansı kapsamında düzenlenen 29,9 km başlıklı video programının etkinlikleri, “Akışa Karşı, Akıntıyla Beraber” videosunun söyleşisiyle devam ediyor.

Bahar Topçu ve Hilal Şenel’in ortak üretimi olan video çalışması, domuzların yaşam alanlarından en önemlisi olan Kuzey Ormanları’nın yanı sıra yüzerek vardıkları Rumeli Kavağı, Bebek ve Tophane gibi birbirinden farklı sosyo-ekonomik ve sosyo- kültürel dinamiklere sahip semtlerdeki karşılaşmalar üzerinden, kentin kıyılarından çeperine yayılmış hafriyat politikalarının kent dokusuna etkilerini görünür kılıyor.

Etkinlikte, antropoloji, coğrafya, mimarlık ve sanat eleştirisi disiplinlerine temas eden ve şiddet ile afetin görsel ve mekânsal politikasını çalışan akademisyen Eray Çaylı’nın katılımıyla, videonun işaret ettiği konular tartışmaya açılacak.

Söyleşi 8 Temmuz Perşembe günü saat 17.00’da çevrimiçi olarak düzenlenecek. Etkinliğe katılmak için bu adres üzerinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Eray Çaylı

Şiddet ve afetin mekânsal ve görsel politikasını, antropoloji, coğrafya, mimarlık ve sanat alanlarıyla temas halinde çalışan akademisyen. Bu konuları, yayınladığı birçok makalenin yanı sıra, Victims of Commemoration: The Architecture and Violence of Confronting the Past in Turkey ile İklimin Estetiği: Antroposen Sanatı ve Mimarlığı Üzerine Denemeler adlı monografiler ve eş-derleyiciliğini yaptığı Architectures of Emergency in Turkey: Heritage, Displacement and Catastrophe adlı kitapta da ele alıyor.

2015’te Bartlett School of Architecture, University College London’da tamamladığı mimarlık tarihi ve kuramı alanındaki doktorasını yapmak üzere 2011’de gittiği Londra’da halen yaşamakta ve çalışmakta. 2018’den beri çalışmakta olduğu London School of Economics and Political Science’ta şiddetin estetize edilme biçimleri ve ırkçılık üzerine yüksek lisans dersleri veriyor.

Bahar Topçu

2010’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü’nden mezun olduktan sonra çalışma hayatına özel sektörde başladı. 2012’de Türkiye Yeşilleri ile tanıştıktan sonra hayatında pek çok şeyi değiştirmeye karar verdi.

Bu kararlar sonucunda bugün artık bale/dans öğretmeni ve iklim aktivizminin performatif estetiği üzerine çalışan bir yüksek lisans öğrencisi. Performans sanatı üzerine çalışmaya devam etmeyi amaçlayan Topçu, feminist bir iklim aktivisti olarak farklı arayışlarını Yeşil Gazete’deki yazılarıyla paylaşıyor.

Hilal Şenel

2012’de Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü’nde başladığı lisans eğitimine, Sosyoloji anadalı, Medya ve Görsel Sanatlar yandalı ve Film ve Video Track programı ile devam etti.

2018 yılında çektiği ilk deneysel kısa filminden bu yana yapımcılık ve yönetmenliğin yanı sıra video işleri üretmeye devam etmektedir. Aynı zamanda havada akrobasi performansçısı, iklim, çevre, kadın hakları aktivisti ve köşe yazarı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.