EkolojiKültür-SanatManşet

Akdeniz biyoçeşitliliği için etkinliğe çağrı: Ekologlar Akdeniz’i konuşuyor

0
Akdeniz
Fotoğraf: Dima Pima / Unsplash

Türkiye’nin pek çok farklı ilinde Nisan ve Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz” başlıklı etkinlik serisi; kıyı bölgesi yönetimi, iklim değişiklikleri ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi kritik konuları ele alacak.

Fransız Kültür Merkezi ve Fransa‘nın Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle hayata geçirilen proje, Akdeniz‘e kıyısı olan ülkelerden bilim insanlarını bir araya getirerek, deniz biyoçeşitliliği konusunda farkındalık yaratmayı ve çözüm önerileri geliştirmeyi hedefliyor.

Etkinlik dizisinin açılışı, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bodrum‘da gerçekleştirilecek konferans ve atölyelerle yapılacak. Bu buluşmalar, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik koruma konularında bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik edecek.

Akdeniz biyoçeşitlilik

Etkinlik serisi, dünyanın önde gelen ekologlarından biri olarak kabul edilen Franck Courchamp‘ı ağırlayacak. Courchamp, “Biyoçeşitlilik: Gerçekten 6. kitlesel yok oluşun içinde miyiz?” başlıklı konuşmasında, biyoçeşitlilik kaybının nedenlerini ve mekanizmaları ile potansiyel olarak yaşanmakta olan altıncı kitlesel yok oluş hakkındaki soruları ele alacak.

Doç. Dr. Koray Yılmaz ve Prof. Dr. Mustafa Yücel gibi akademisyenler de etkinlikte konuşmacı olarak yer alacak. Yılmaz, “Değişen bir iklimde su döngüsünün aşırı uçlarında gezinmek: Doğu Akdeniz perspektifi” başlıklı konuşmasında, iklim değişikliğinin su döngüsü üzerindeki etkilerini ele alacak. Yücel ise “Çoklu stres faktörlerinin Doğu Akdeniz ekosistemi üzerindeki etkisi” başlıklı konuşmasıyla, bölgedeki ekosistemler üzerindeki çeşitli baskıları tartışacak.

Yeşil Gazete yazarlarından Levent Kurnaz da, etkinliklerde yer alan isimlerden biri.

Etkinlik dizisi, bilim insanları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve halkı bir araya getirerek, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Konferans ve atölyeler, katılımcılara Akdeniz’in karşı karşıya olduğu zorlukları anlama ve bu sorunlara karşı harekete geçme konusunda ilham veriyor.

Institut français Türkiye‘nin bu girişimi, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle, Adım Adım Sıfır Atık ve Akdeniz Koruma Derneği işbirliği içinde gerçekleşiyor. Etkinlik, bölgesel ve küresel çapta sürdürülebilir bir gelecek için gerekli olan çevresel bilinç ve işbirliğini artırmayı hedefliyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.