Doğa MücadelesiManşetYerel

Akçay Sulak Alanı’nın bir bölümünün villa amaçlı satışa çıkarıldığı açıklandı

0

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Akçay Sulak Alanı’nın bir bölümünün bir yılı aşkın süredir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) tarafından moloz ve atık dere dip çamurları ile doldurulurken, şimdi de alanın diğer bir bölümünün Engin Gayrimenkul tarafından villa amaçlı pazarlandığını açıkladı.

Dernek, “Akçay Enginkent” olarak pazarlanan proje kapsamında 200 adet 300 metrekarelik villa arazisinin yer aldığını ve arazilerin en az 300 bin TL’ye satıldığını ifade etti.

‘Sulak alan özelliklerini taşıyor’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, projenin bulunduğu alanın Çevre Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre sulak alan özelliklerini taşımakta olduğu bilgisini de paylaştı:

Söz konusu proje ile ilgili parsellerin bulunduğu alan Türkiye’nin taraf olduğu RAMSAR Sözleşmesi, Çevre Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre sulak alan özelliklerini taşımakta ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alan Sulak Alan Envanter Sistemi SAYBİS’te de kayıtlı olan 148 hektar büyüklüğündeki Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı sınırları içerisinde yer almaktadır.

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın önemli bir kısmı Sulak Alan Yönetmeliğine ve Ramsar Sözleşmesine aykırı bir şekilde 2017 yılında yapılan çevre düzeni plan değişikliği ile Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) Organize Sanayi Bölgesine tahsis edilmiş ve bir kısmı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Rezerv Konut Alanı amacıyla Hazineden alınmışken şimdi de miktarı tam olarak bilinmemekle birlikte en az 60 bin metrekarelik bir kısmı daha imara açılmaktadır.”

Ayrıca, dernek proje satış ve tanıtım videolarında CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in yer aldığını dile getirdi.

Edremit Belediye Başkanlığı’na sorular

Dernek, Edremit Belediye Başkanlığı’na seslenerek, şu sorularına yanıt vermelerini istedi:

  • Parsel No’larını tam olarak bilemediğimiz Akçay Enginkent Projesi 1/100.000’lik Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Planı’na uygun mudur?
  • Bu parseller Çevre Düzeni Planında “Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak gösterilen alanda yer almakta mıdır?
  • Proje, bölgenin 1/1.000’lik, 1/5.000’lik imar planlarına uygun mudur?
  • Temeli atılacağı söylenilen söz konusu projenin onaylı projeleri ve inşaat ruhsatı var mıdır? Belediyeniz tarafından herhangi bir izne konu olmuş mudur?

Engin Gayrimenkul’e de çağrıda bulunan dernek, sulak alanda inşaat yapmaktan ve insanların yaşamını riske atmaktan acilen vazgeçmesini, temel atma töreninin de acilen iptal edilmesini talep etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.