EkolojiManşet

Akçay Sulak Alanı hafriyat sahasına dönüştürüldü

0

36 çevre örgütü, Kuzey Ege bölgesinin önemli sulak alan ekosistemlerinden biri olan Akçay Sulak Alanı’nın hafriyat alanına dönüştürülmesine karşı bir kampanya başlattı.

Yaklaşık bir yıldır bu alanın hafriyat alanı olarak kullanıldığını belirten örgütler, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden alandaki moloz ve hafriyat vahşi depolamasını durdurmasını, alanın temizlenmesini ve rehabilite edilmesini talep etti.

Kuş türlerinin yüzde 30’una ev sahipliği yapıyor

Akçay Sulak Alanı Türkiye’nin toplamında kaydedilmiş olan 487 kuş türünün yüzde 30’una, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Sazlıklar, sulak çayırlıklar, açık su yüzeyleri ve kumul habitatlarıyla değişik türden canlı gruplarının barınmasına, beslenmesine ve üremesine uygun ortama sahip.

Yapılan çalışmalar alanın özellikle kuş ve balık türleri olmak üzere, sürüngenler, çift yaşamlılar, memeli hayvanlar, kelebekler ve sulak alan bitkileri yönünden çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu gösteriyor.

Hali hazırda tehlike altında

Bu önemli ekosistem, kaçak yapılaşma, imar tehlikesi, su kaynakları civarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri, Edremit Çayı ve Kadıncık Deresi yakınlarında yer alan çeşitli tesislerin atık suları nedeniyle kirlilik tehdidi altında.

Bütün bunların yanında bir de hafriyat depolama alanı olarak kullanıldığı belirtilen kampanyada “Sulak alanın çok kısa bir süre içinde yok olmasına neden olacak bu karardan bir an önce vazgeçilmesi ve alanın rehabilite edilmesi sulak alan için kritik önem taşımaktadır” denildi.

Ramsar Sözleşmesi’ne aykırı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Zeytinli Kavşağı yakınlarında kullandığı bir hafriyat alanının var olduğu hatırlatılan kampanyada, “Bu alan kullanılmaya devam ederken, yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Akçay Sulak Alanının da hafriyat alanı olarak kullanılması hem hukuka hem de Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne aykırıdır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada Çevre Kanunu’nun 9’uncu maddesinin “e” fıkrası ve 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 4’üncü maddesinin sulak alanların korunmasını kesin hükme bağladığı hatırlatıldı.

İmzacı kurumlar

36 kurumun imzacı olduğu kampanyaya change.org üzerinden bireysel imza vermek de mümkün. Şu ana kadar imzası bulunan kurumlar ise şu şekilde sıralandı:

Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği, Artur Çevre Platformu, Ayvalık Ayazması Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, BBOM Ayvalık, Bergama Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Çarık Derneği – Çevre ve Arı Koruma Derneği,

Dikili Çevre ve Kültür Platformu, Diyarbakır Çevre Gönüllüleri Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Doğa Derneği, Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Doğu Akdeniz Araştırma Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Edremit Körfezi Turizm İşletmeleri Derneği, Edremit ve Beldeleri Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği

Gömeç Çevre Platformu, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Güney Marmara Dayanışması, Hemşin Yaşam Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağı Otelcileri Derneği (KAZOD), Koza Dağcılık Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği Proje Evi Kooperatifi, Roots & Shoots Türkiye (Kökler ve Filizler Derneği)

Sosyal İklim Derneği, Sürdürülebilir Yaşam Derneği, TOY Gençlik Derneği, Türkiye Biyologlar Derneği, YENİFOÇA FORUMU, Yeryüzü Derneği, Yeşil Düşünce Derneği
Yuva Derneği.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.