ManşetTürkiye

Akçakale’de ÖSO izi

0

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında yer alan Suriye ’nin Tel Ebyad ilçesinden Türkiye ’ye giriş yapmak isteyen Suriyeliler olay çıkardı. Araçlar ve kontrol noktası ateşe verilirken açılan ateş sonucu bir polis yaşamını yitirdi, 2’si polis, 5’i asker, 4’ü sivil 11 kişi yaralandı. Verilen bilgilere göre saat 11.00 sıralarında Suriye’den Türkiye’ye geçmek isteyen Suriyeli gruba, Akçakale Sınır Kapısı’ndan izin verilmedi. Bunun üzerine Suriyeliler, görevlileri taşlayarak tampon bölgedeki polis noktası ile bazı araçları ateşe verdi. Olay yerine çok sayıda asker ve polis sevk edildi. Gerilim sürerken Suriyelilere engel olmaya çalışan Türk güvenlik güçleri ile sivillere uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Tampon bölgeye gönderilen ambulanslarla alınan yaralılar Akçakale Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Durumu ağır olanlar ise Şanlıurfa’ya sevk edildi. Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, yaşananları şöyle anlattı: “Yaklaşık bin Suriyeli sınır kapısından pasaportsuz girmek istedi ancak güvenlik güçleri müsaade etmedi. Polisler onları geri gönderince, gümrük kapısına doğru taşlı saldırı başladı. Ondan sonra tampon bölgede bulunan kulübelerimizi yaktılar. Söndürdük. Olay yatıştı diye düşünerek geri çekildik. İdare binasına geldikten sonra baktık rastgele silah sıkmaya başladılar.” Jandarmaya ait toplumsal olaylara müdahale aracına da kurşunlar isabet etti.

Reuters : ÖSO işin içinde

Şanlıurfa Sağlık Müdürü Erdoğan Duran da yaralılardan 7’sinin ateşli silahla, 5’inin arbedede yaralandığını, bir asker ile polis memurları Ferhat Avcı ve Mehmet Yenenci’nin de silahla yaralandığını açıkladı. Akçakale’deki ilk müdahalenin ardından Şanluurfa’da Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyata alınan polis memuru Ferhat Avcı kurtarılamadı.
Reuters muhabiri bir muhalif kaynağa dayanarak olaya karışanlar arasında Özgür Suriye Ordusu savaşçıları olduğunu ve bunlardan ikisinin çatışmada öldüğünü aktardı. Reuters bir yetkilinin de ölen Suriyelilerin kaçakçılar olduğunu söylediğini belirtti. AA ise haberi “Suriye tarafından kim tarafından ateşlendiği belli olmayan mermiler sınırda bazı kişilere isabet etti” diye verdi. Valilik ateş açanların kim olduğunun araştırıldığını kaydetti. Olay sonrası sınır hattında çok sayıda asker ve polis zırhlı araçlarla yoğun güvenlik önlemi aldı. Olayların ardından Akçakale’de yaşayan yaklaşık bin sığınmacı da sınırı aşarak ülkelerine geri döndü.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.