Akbelen için adalet arayışı devam ediyor

Muğla‘nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy‘de Akbelen Ormanı‘nın kesim izninin uzatılmasına karşı açılan davanın duruşması dün (13 Haziran) yapıldı.

Muğla 1’inci İdare Mahkemesi‘nde görülen duruşma öncesinde İkizköylüler, Karacahisarlılar, Çamköylüler ve dayanışmaya gelen diğer aktivistler ‘Akbelen için adalet’ çağrısı yaparak mahkemeye yürüdü.

Duruşma günü Sınırsızlık Meydanı‘nda bir araya gelen kalabalık grup basın açıklaması yaptı.

‘Kesim izni hukuka uygun değil’

Akbelen Ormanı’nda orman kesim izni 28 Aralık 2021’de sona ermişti. Ancak Limak Holding ve İçtaş Holding‘in YK Enerji kömür madeninde saha genişletmesi için 24 Temmuz 2023‘te Muğla Orman Bölge Müdürlüğü‘nün bakanlık adına attığı imza ile ağaç kesimine başlamıştı.

Bölge halkının yürütmeyi durdurma davası devam ederken 25 Temmuz’da Türkiye Barolar Birliği Kent Çevre Komisyonu Yürütme Kurulu, Muğla Barosu ve İkizköylüler’in avukatlarının idare mahkemesine açtığı davanın duruşması dün gerçekleştirildi.

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, mahkemeden Orman Bölge Müdürlüğü’nün imza yetkisinin hukuka uygunluğunun araştırılmasını ve bölgede bilirkişi keşfinin yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

İkizköylüler Akbelen duruşması için dayanışma ve destek bekliyor
Akbelen Ormanı’ndaki kıyım Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

‘Eğer ufacık bir kırıntı kaldıysa adalet istiyoruz’

Akbelen’in katledilmesine karşı çıkan halk, ormanda açılan madenler, patlatılan dinamitler, zehirlenen zeytinlikler yüzünden nasıl evlerini boşaltmak ve topraklarını şirkete satmak zorunda bırakıldıklarını anlattı.

Daha önceki davalarda yaşanan hayal kırıklıklarına rağmen adalet arayışlarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen İkizköylüler, “Eğer ufacık bir kırıntı kaldıysa adalet istiyoruz” dedi.

Akbelen’in son hali yıkımın boyutunu ortaya serdi
Akbelen, YK Enerji’nin madeni için patlatılan dinamitlerle toz içinde kaldı

İkizköylüler mücadele devam ediyor

Akbelen Ormanı’nın katli için verilen iznin iptalini isteyen köylüler, madenler köylerini terk edene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Duruşma günü direnişin önde gelen isimlerinden İkizköy muhtarı Necla Işık, “Bugün hem şirkete hem de şirketin yaptığı bütün hukuksuzluklara, haksızlıklara izin verenlere karşı hep birlikte toplandık” dedi.

İkizköy muhtarı Nejla Işık’ın duruşmasında İkizköylüler mahkemeye alınmadı
İkizköy muhtarı Nejla Işık’a kesilen para cezası iptal edildi

İkizköylülerin avukatlardan İsmail Hakkı Atal ise bunun Akbelen için açılan yedinci dava olduğunu ancak haklı olmalarına rağmen davaların tamamının kaybedildiğine dikkat çekti. Muğla İdare Mahkemesi hakimlerini AKP memuru gibi hareket etmekle suçlayan Atal, davayı kazanamayacaklarını bilseler bile bu davaların kanunları uygulamayarak suç işleyenlerin çetelesini çıkardığını söyledi.

‘Bilirkişi incelemesi bile yapılmadı’

İkizköylülerin avukatlarından İpek Sarıca, mahkemenin karar verebilmek için bölgede inceleme yapmasının kanuni bir sorumluluk olduğuna ancak bu davada herhangi bir bilirkişi incelemesinin yapılmadığına dikkat çekti.

Mahkemenin dava görüntülerini izlemek istemediğini söyleyen Sarıca, Akbelen’deki kıyımın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘ne ve anayasaya uygun olmadığını vurguladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2005’te bölgedeki termin santrallerini kapatma kararı verdiğini hatırlatan Sarıca, bu kararın uygulanmasını ve hukuka uygun karar alınmasını talep etti.

Avukat Arif Ali Cangı, ormanı korumakla görevli olan Orman İdaresi‘nin 24 Temmuz sabahı tüm araç ve ekipleriyle ormana girişi için ormana girenlerden ve buna izin verenlerden mahkemede hesap sorulacağını söyledi.

Ormanın yok edilmesi nedeniyle bölgedeki su kaynakları da tehlike altında. Muğla Büyükşehir Belediyesi bölgedeki kesintiler nedeniyle bölge halkına su sağlama görevini yerine getiremiyor. Bu nedenle Muğla Belediyesi de bu davada davacıların yanında müdahil olmak istedi. Mahkemenin öncelikle Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kararını değerlendirmesi, belediyenin görüşlerini alması ve bu doğrultuda karar vermesi gerekiyor.

İkizköylüler üç gündür susuz: ‘Bu bize ceza mı?’
Termik santral koronavirüs dinlemedi, üç gün boyunca İkizköy’ün suyunu kesti

‘Bize sormadan Akbelen’in katline imza attılar’

İkizköylüler’den Esra Işık “Bizim hayatlarımızı gasp eden bir karara imza attılar. Akbelen’in katline imza attılar. Bize bir defa sormadılar, köylüye bir defa sormadılar” diyerek kuruyan zeytinlikleri, verim alınamayan toprakları için mücadele ettiklerini vurguladı.

İkizköylü Aytaç Yakar ise “Gelin beşli çetelerin yanında olmayın. Bütün Türkiye size sesleniyorum, gelin köylünün yanında, vatandaşın yanında olun” diyerek herkesi yurtlarına, ağaçlarına ve yuvalarına sahip çıkmaya davet etti.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca da İkizköylüler’e destek için Muğla’ya geldi ve “Aslında bu direniş, bu dayanışma tüm Türkiye’de dikili her ağacın, uçan her kuşun bugünleri için, yarınları için, doğası için, toprağı için” dedi.

Destek için gelen isimler arasında CHP Muğla Milletvekilleri Gizem Özcan ve Cumhur Uzun ile CHP İl Başkanı Zekican Balcı da vardı.

Şirket ve bakanlık yetkililerini dinleyen mahkeme heyeti, avukatların keşif ve yetki sınırı hakkında yaptığı talepleri reddetti. Mahkeme, kararı daha sonra açıklamak üzere duruşmayı sonlandırdı.

Toprakları linyit için ‘acele kamulaştırılan’ İkizköylüler: Davalar sürerken neyin acelesi bu?
İkizköy’deki acele kamulaştırma kararı ‘acele’ kaldırıldı: Direniş varsa umut var
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete