DoğaHayvan HaklarıManşet

Akbabaların nesli tükenme tehlikesi altında

0

Kuzeydoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye’deki akbaba türleriyle ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. 2004 yılından beri yaptığı çalışmada akbabaların dünyada soyu en tehlikedeki ekolojik kuş grubu olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre akbabaların soylarının tükenmesinin meyil oranı son 15 yılda yüzde 39‘dan yüzde 68‘e çıktı.

Şekercioğlu, akbabaların ekosistemden kaybolmasının, leşlerin doğada daha uzun süre kalması ve sayıları artan köpek ve sıçanlardan dolayı kuduz gibi hastalıkların da artması anlamı taşıdığını söyledi. Kuzeydoğa Derneği 12 yıldır Türkiye’deki dört akbaba türünün araştırılması ve korunması için mücadele veriyor.

15 türden 13’ü yok olma tehlikesi altında

2004‘ten bugüne akbaba türleriyle ilgili maalesef olumlu bir gelişme olmadığını belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, 15 eski dünya akbaba türünden 8’inin soyunun kritik tehlikede, yani yok olmanın eşiğinde olduğunu, 3’ünün soyunun tehlikede, 2’sinin de soyunun tehlikeye girmek üzere olduğunu söyledi. 15 türden sadece 2’sinin durumunun iyi.

Türkiye’de ‘küçük akbaba‘, ‘sakallı akbaba‘, ‘kızıl akbaba’ ve ‘kara akbaba‘ üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, küçük akbabanın Türkiye’de görülen 4 tür akbabadan en küçüğü ve dünya çapında soyu en tehlikede olan tür olduğunu vurguladı.

Akbabaların yaşam alanlarında koruma statüsü yok

Akbabaların hayvan leşleri, çöpler, diğer kuşların yumurtaları, ufak omurgalılar ve küçük böceklerle beslendiğini belirten Şekercioğlu şunları söyledi: “Hindistan‘da kullanılan diklofenak ve ketoprofen içerikli ilaçlardan kaynaklanan zehirlenmeden dolayı, dünyadaki nüfusu hızla düşen küçük akbaba ülkemizde hala düzenli üremektedir. Kars ve Iğdır illerindeki Arpaçay Kanyonu ve Aras Vadisi küçük akbabanın Doğu Anadolu Bölgesi‘ndeki önemli yaşama alanları arasında. Ancak bu alanların ikisinin de herhangi bir koruma statüsü bulunmamaktadır. ”

Şekercioğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliğiyle Iğdır Yeşil Kuşak Kent Ormanı içerisinde Türkiye‘nin ilk Akbaba Lokantası‘nı oluşturduklarını söyledi. Devamında “Yerleşim yerlerine uzak, akbabaların üredikleri Aras ve Arpaçay kanyonlarına yakın ve bir alana bırakılan kasap atıkları ve hayvan leşleri, hem nesilleri tehlikede olan akbabalar için doğal besin olacak, hem de akbabaları görmeye gelen doğa turistlerini bölgeye çekti. Ancak şu an akbaba lokantasının bulunduğu alan başka bir kuruma devredildiği için hizmet verememekte” diye konuştu.

Akbaba Lokantası- Iğdır

Akbaba turizmi

Doç. Dr. Şekercioğlu’na göre Türkiye’nin 4 akbaba türünün de yaşadığı Aras ve Arpaçay kanyonlarına yakın bölge, Güney Afrika‘dan Meksika‘ya birçok ülkede yıllardır faaliyette olan akbaba lokantalarını  Türkiye’de kurmak için en iyi nokta. Doğa turizminin Doğu Anadolu için önemli bir gelir kaynağı olacağını söyleyen Şekercioğlu “Iğdır‘da bir Akbaba Lokantası kurulması, yollarda çarpılan ya da kendi kendine ölen hayvanların (at, eşek, köpek, yaban domuzu vb.) toplanıp bu alana bırakılması, yerli ve yabancı yaban hayatı fotoğrafçılarını buraya çekecektir” dedi.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.