Akaryakıt istasyonlarında dönüşüm: 6 bin elektrik şarj istasyonu yolda

Akaryakıt istasyonları çevreye duyarlı bir dönüşümün eşiğinde.

6 bin akaryakıt istasyon, elektrik şarj üniteleri de bulunan yeni nesil istasyonlara dönüştürülecek.

Şarj süresinin 45-50 dakika olacağı istasyonlarda market, kafe gibi satış yerlerinin dışında sınırsız internet de bulunacak.

Dönüşümün maliyeti 6 milyar dolar olacak.

Nagihan Kalsın’ın Dünya Gazetesi’nde çıkan haberine göre, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, “İstasyon tanımını değiştirmek ve bu işi fosil yakıttan kurtarmak istiyoruz. Çünkü fosil yakıtlar 10 yıllık dilimden sonra yerini diğer enerji türlerine bırakacak. CNG mesela şu anda ağır taşıtlarda kullanılmaya başlandı. İstanbul’dan Akdeniz’e kadar olan güzergahta 300- 350 km’lik aralıklarla kuruluyor” dedi.

Yeni nesil akaryakıt istasyonların aynı zamanda LPG, LNG, CNG ve elektrik şarj istasyonları olacağını belirten Aktaş, burada şarj sürelerinin 45-50 dakika olacağını kaydetti.

EPGİS başkanı, elektrikte kooperatifleşmenin başladığını şu sözlerle anlattı:

“Kooperatif şeklinde toplandığınızda kendi içinizde enerji üretip satabiliyorsunuz. 5 yıl sonra 5-6 bin istasyonun bu dönüşümü yapacağını düşünüyoruz. LPG nasıl benzin pazarını büyük oranda eline geçirdiyse, LPG pazarının yüzde 50’sinin de şarja döneceğini öngörüyoruz. LPG’yi kullanan kesim ucuzu tercih eden kesim ve bunlar şarjı tercih edecektir.”

İstasyon kurma maliyetinin arsa payı hariç 500 bin dolar olduğunu söyleyen Aktaş, yeni nesil istasyonların da 1 milyon dolara mal olacağını kaydetti.

Yeni nesil akaryakıt istasyonlarını ‘Enerji Market’ adıyla tanımlayan EPGİS başkanı, şöyle devam etti:

“İçinde kafesi, sınırsız internet noktaları olacak. İstasyonların çatısına fotovoltaik paneller yerleştirilerek doğal enerji kaynaklarımızdan da yararlanılacak. Eğer istasyon hacimlerimizi büyüterek güneş tarlası yaratabilirsek, bu alanlarda şarj istasyonlarında satabileceğimiz enerjiyi üretebiliriz.”

 

(Dünya)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ordulular kazandı: Yaylalarda maden sondajının yürütmesi durduruldu

Ordu'nun Korgan ve Perşembe yaylalarında maden sondajına karşı mücadele eden halk kazandı, İdare Mahkemesi 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Kağıt mendiller ve tuvalet kağıtları binlerce kilometre uzaktaki yangınları nasıl körüklüyor?

Portekizli doğa koruyucuları, ülkeye Avustralya'dan getirilen ve 2 milyon dönümlük alana yayılan okaliptus plantasyonlarının orman yangınlarının yayılmasında etkili olduğu görüşünde.

Gazze’de yaşanan ekokırım geri döndürülemez boyutlara ulaştı

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de tarım alanlarının yüzde 70'i tahrip edildi, su kaynakları kirlendi, kent çöplüğe döndü.

Körfez havzasını zehirleyen Dilovası’na bir beton santrali inşaatı daha

Türkiye'nin en kirli bölgelerinden Dilovası'ndaki Çerkeşli Köyü'nün su havzasına yapılmak istenen beton santrali, vatandaşlar ve AKP-MHP hariç tüm parti temsilcilerince protesto edildi.

Kardeşimi kim öldürdü?

Ne Reşit Kibar cinayeti ne Narin Güran cinayeti ne de Ayşenur Ezgi Eygi cinayeti münferit ve tesadüf cinayetler değil. Hepsinin tetikçisi aynı.

EN ÇOK OKUNANLAR