COP27İnsan HaklarıManşet

Ailesi Fattah’la görüştü: İki haftada ciddi şekilde kötüleşti

0
Kaynak: africanews

Siyasi tutuklu Mısırlı-İngiliz aktivist Alaa Abdel-Fattah‘ın ailesi, açlık grevini sonlandırdıktan sonra bugün Fattah’ı gördüklerini ve durumunun “ciddi şekilde kötüleştiğini” söyledi.

Abdel-Fattah’ın son durumu aktivistin annesi, teyzesi ve kız kardeşinin hapishaneyi ziyaretinden sonra öğrenildi. Abdel-Fattah’ın kız kardeşi Mona Seif, Twitter hesabından ziyaretlerinin ayrıntılarını paylaştı:

“Ziyaretten gelen haberler rahatsız edici, @alaa [Fattah] son iki hafta içinde ciddi şekilde kötüleşti, ama en azından [ailesi] onu gördüler ve ailesini görmeye çok ihtiyacı vardı.”

Aile yaklaşık bir aydan sonra ilk kez bugün Fattah’ı gördü.

Abdel-Fattah, Mısır’ın en önde gelen demokrasi yanlısı aktivistlerinden biri olarak dünya kamuoyuna adını duyurdu. COP27’de en çok konuşulan gündem maddelerinden biri de açlık grevinde bir de su içmeyi bırakan Fattah oldu.

Fattah iklim zirvesinin ilk gününde su içmeyi de bıraktığını duyurmuştu.

Ancak bu hafta başlarında Abdel-Fattah ailesine yazdığı mektupta önce su içmeye başladığını, ardından açlık grevini de sonlandırdığını bildirdi.

Ne olmuştu?

Mısır asıllı Birleşik Krallık vatandaşı politik aktivist  Alaa Abdel-Fattah, açlık grevine devam ederken COP27 zirvesinin başında artık su da içmeyeceğini duyurmuştu.

6 Kasım’da başlayan zirvenin ardından Fattah’ın serbest bırakılması yönünde çağrılar da arttı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, konuyu COP zirvesinde gündeme getireceğini söyledi. 2011 Arap Baharı‘nın kilit aktivistlerinden Abdel Fattah, şu anda yanlış haber yaymaktan beş yıl hapis cezasına çarptırılmış durumda.

İnsan hakları grupları, Fattah’ın tahmini 60 bin Mısırlı siyasi mahkumdan biri olduğunu söyledi ve Kahire’deki hükümeti iklim zirvesine ev sahipliği yaparak baskıcı itibarını “yeşil yıkamaya” çalışmakla suçladı.

Mısır hükümeti, ülkede siyasi tutuklu bulunmadığı konusunda ısrarcı.

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.