İfade ÖzgürlüğüKitapManşet

Aile Bakanlığı’ndan ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ serisindeki yedi kitaba sansür

0

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Günışığı Kitaplığı tarafından basılan yayımlanan “Çıtır Çıtır Felsefe” serisinde yer alan yedi kitabı “muzır” ilan etti. Kitabın teşhir edilmesi ve satışı kısıtlandı.

Resmi Gazete‘de yayımlanan Kurul kararında, Brigitte Labbe ve Michel Puech‘in yazıp Jacques Azam‘ın resimlediği, Azade Aslan tarafından Türkçeye çevrilen ve Günışığı Kitaplığı tarafından basımı yapılan seride yer alan tüm kitapların resen incelendiği belirtildi.

Kararda, inceleme sonucunda seride yer alan ‘Oğlanlar ve Kızlar’, ‘Aşk ve Dostluk’, ‘İyi ve Kötü’, ‘Küçükler ve Büyükler’, ‘Beden ve Akıl’, ‘Diktatörlük ve Demokrasi’, ‘Cesaret ve Korku’ isimli kitapların içerisinde yer alan bazı ifade, görsel ve tasvirlerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğu; bu sebeple söz konusu kitabın 1117 sayılı Kanunun 3266 sayılı Kanunla değişik 4. maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oy birliği ile karar verildiği aktarıldı.

Günışığı Kitaplığı’ndan açıklama: Asılsız iddialar

Kitaplar ve içerikleri bir süredir sosyal medyada hedef gösteriliyordu. Günışığı Kitapları önceki gün, ‘Aşk ve Dostluk’ ve ‘Küçükler ve Büyükler’ kitapları hakkında bir açıklama yayımlayarak iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

“Kamuoyuna Duyuru: İki kitabımız için gerçek dışı suçlamalar!” başlıklı açıklamada, “Son günlerde sosyal medyada ve bazı basın organlarında belli bir grup tarafından başlatılan linç kampanyası nedeniyle kamuoyuna duyurumuzdur” denilerek şunlar ifade edildi:

“İlgili paylaşımlarda Fransız yazar Brigitte Labbé’nin 10 yaş üstü okurlar için yazdığı “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisine ait ‘Küçükler ve Büyükler’ kitabı ile ‘Aşk ve Dostluk’ kitaplarından alıntılanan iki cümle, sanki tek bir kitapmış gibi yan yana servis edilerek yanlış ve maksatlı bir algı yaratılmaya çalışıldı. Söz konusu iki kitabımızın tepki gösterilen bölümlerinde gerçekte ne anlatıldığını açıklamakta yarar görüyoruz.

‘Küçükler ve Büyükler’ (2013) kitabı, ‘küçük’ ve ‘büyük’ olmak ne anlama gelir, yetişkinlerin ve çocukların karşılıklı hakları nelerdir, yetişkin olmak küçükler üzerinde güç kullanmayı haklı kılar mı gibi temaları işliyor. Kitapta şikâyete konu olan kısa öykü, çocukların yetişkin tacizlerine karşı bilinçlenmesini amaçlıyor. Çocukların asla yaşamaması gereken yetişkin tacizine karşı neler yapabileceğini ve haklarını açıklıyor. Zaten sayfa 10 ve 11’de anlatılan olumsuz örnek öykünün devamında da bu amaç açıklıkla belirtiliyor.

‘Aşk ve Dostluk’ (2012) adlı kitap ise sevginin bu iki farklı biçimini işliyor. Şiddetin ve kıskançlığın, hiçbir şekilde sevginin uzantıları olamayacağı, eşler arasında sevgi ve şefkatin var olması gereği vurgulanıyor. Sevgi üzerinden, hem başkalarını hem de kendimizi nasıl daha iyi tanıyabildiğimizi düşündürüyor, kendine saygının öneminin altını çiziyor. Çocukların kişisel gelişimi açısından son derece yararlı kazanımlar sunuyor.”

‘Destekler en büyük tesellimiz’

Yazar Brigitte Labbé’nin kitaplarıyla çocukların eğitimine ve gelişimine sunduğu katkıdan ötürü 2019 yılında, Fransa Eğitim Bakanlığı tarafından ülkenin en yüksek devlet nişanı olan Legion d’Honneur ile ödüllendirildiği hatırlatılan açıklamada, 25’ten fazla ülkede yayımlanan dizinin her kitabının, çocukların merak ettiği ancak yetişkinlerin anlatmakta güçlük çektiği kavramları, çocukların anlayabileceği bir dille ve gündelik yaşamdan kısa öykülerle örneklediği vurgulandı.

Açıklamada, “26 yıllık saygın yayıncılık emeğiyle ülkemizde nitelikli çocuk ve gençlik kitapları alanının gelişmesinde öncü rol oynayan yayınevimiz, söz konusu kitaplar hakkında gerçek dışı, yalan haberler ve paylaşımlar yoluyla manipülasyon yaratılmasını; kitapları okumamış insanların duygularıyla oynayarak yanlış yargılara varmalarının amaçlanmasını endişeyle izlemektedir. Kitapları okuyan, bilen sayısız ebeveyn, eğitimci, kütüphaneci, akademisyen, yayıncı, kitapçı, medya çalışanı okurumuzdan gelen büyük destek tesellimizdir” denildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.