Türkiye

AİHM’deki soykırım davası’nda “kutsal ittifak”

0

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İsviçre hükümeti arasındaki ‘Ermeni soykırımı’ davasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bugün yapılan temyiz duruşmasında Egemen Bağış ve Deniz Baykal da mahkeme salonunda bulunuyorlar.

15...

Agos’tan Fatih Gökhan Diler’in haberine göre AİHM Büyük Daire, Doğu Perinçek’in, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine açılan davaya İsviçre’nin temyiz başvurusunu bugün görüşecek.

Dün Sabiha Gökçen Havalimanı’na gelen bir grup tarafından Strasbourg’a uğurlanan Doğu Perinçek duruşmada bizzat savunma yapacak. İsviçre Hükümeti adına Frank Shürmann, Daniel Thürer, Jürg Lindenmann, Adrian Sheidegger ve Cordelia Ehrich salonda bulunacak.

Davaya müdahil olan Ermenistan hükümetini Gevorg Kostanyan, Amal Alamuddin Clooney, Geoffrey Robertson, Arman Tatoyan, Emil babayan ve Toby Collis  temsil edecek.

Perinçek-İsviçre davasında müdahil olan Türkiye’yi temsil edecek kişiler ise Erdoğan İşcan, Prof. Stefan Talmon, Ahmet Münci Özmen, Halime Ebru Demircan ve Melike Yılmaz.

Perinçek, İsviçre’de verdiği konferanslarda, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için bu ülkedeki mahkemeler tarafından ‘ırkçı ayrımcılık’la suçlanarak cezaya çarptırılmış; ardından davayı taşıdığı AİHM ise Perinçek’in sözlerinin ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında olduğunu belirterek İsviçre’yi haksız bulmuştu. AİHM bugün, bu karara İsviçre tarafından yapılan temyiz başvurusunu bugün görüşüyor. Dava, AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan ve 17 yargıçtan oluşan ‘Büyük Daire’de görülecek.

16...

Strasbourg’da AİHM binası önünde büyük bir kalabalık bulunuyor. Belçika, Hollanda, Almanya, Avusturya  gibi Avrupa ülkelerinden otobüslerle gelen Türkler mahkeme salonunun önünde bekliyor.

Büyük Daire’de görülecek davanın sonucu nihai olacak. Fakat Daire’nin kararını bugün açıklaması beklenmiyor.

(Agos)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.