KadınManşet

AİHM Türkiye’yi evlilik soyadı uygulamasında suçlu buldu

0

AİHM, “yalnızca evli erkeklerin evlendikten sonra sadece ailesinin soyadını taşıyabilmesinin ayrımcılık olduğunu” belirterek Türkiye’yi suçlu buldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), sadece evlenmeden önceki soyadını taşıma talebiyle başvuran Bahar Leventoğlu’nu haklı buldu. Türkiye’nin “ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine” karar verildi.

Leventoğlu tazminat talep etmediğinden, AİHM bu yönde bir karar vermedi.

Atilla Abdulkadiroğlu ile 17 yıldır evli olan Bahar Leventoğlu, 26 Eylül 2005’te İzmir 1. Asliye Mahkemesi’ne sadece özel ve akademik hayatında değil de resmi kurumlarda da kocasının soyadını taşımama talebiyle başvuruda bulundu.

İzmir 1. Asliye Mahkemesi 6 Aralık 2005’te açıkladığı kararında Türk Medeni Kanunu 187. maddede yer alan “kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir” gerekçe göstererek Leventoğlu’nun talebini reddetti.

Karar 21 Mart 2006’da Yargıtay tarafından onandı.

Leventoğlu karara yaptığı itirazın ikinci kez reddedilmesiyle 8 Şubat 2007’de AİHM’e başvurdu.

AİHM, davayla ilgili kararını verdi ve Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “özel hayatın ve aile hayatını korunması” başlıklı 8. maddeyle bağlantılı olarak “ayrımcılık yasağını” düzenleyen 14. maddesini ihlalden suçlu buldu.

AİHM, kararında, “yalnızca evli erkeklerin evlendikten sonra da ailesinin soyadını taşıyabilmesinin ayrımcılık olduğunu” belirtti.

(Bianet)

 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.