Gazetemizde dün Amasya’nın Taşova ilçesi Tatlıpınar köyünde yaşayan 85 yaşındaki Ahmet amcanın (Aydoğan) babasıyla 71 yıl önce diktiği misket elmalarının neslinin devamı için fidanlarının ücretsiz dağıtımı ile ilgili bir habere yer vermiştik.
“85 yaşındaki Ahmet Amca nesli sürsün diye misket elmalarının fidanlarını ücretsiz dağıtıyor” başlıklı haberimiz okurlarımızdan yoğun ilgi gördü. Hatta gazetemizin resmi iletişim adresi [email protected] üzerinden tarafımıza, “Ahmet amcaya ulaşmak ve misket elması fidanlarından da edinmek istiyoruz” talepleri de geldi.
Bu gelişme sonrasında internette kısa bir araştırma yapıp Ahmet amcanın yaşadığı Taşova ilçesinin yerel gazetesi Taşova Haber’e ulaştık. Taşova Haber’den Ahmet Günaydın’ın yönlendirmesi ile de Ahmet amcanın oğlu, aynı zamanda Taşova Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Aydoğan’a ulaştık.
Kadir Aydoğan babasının bu işlemi Almanya’dan yurda kesin dönüş yaptığı 1990 yılından bu yana, yani 27 yıldır yaptığını ve bugüne dek 5 bin kadar misket elması fidanını insanlarla buluşturduğunu aktardı.
Aydoğan’ın ifadesine göre fidanlar yurtiçinde pek çok yere, milletvekillerine kadar ulaştığı gibi Almanya’da yaşayan Taşovalılara kadar ulaşmış.
Misket fidanları vahşi hayvan gübrelerinden
Aydoğan ayrıca babasının fidanları haberde geçtiği şekilde tohumdan dikip yapmadığını yabani misket elması fidanlarını ormandan topladığını belirtti. Ormanda yaşayan kargaların, yaban domuzlarının, kurtların ve diğer hayvanların gübreleri ile vahşi ortamdan edindiğini ifade eden Aydoğan, “Bu şekilde elde ettiği için yılda en fazla 100 fidan aşılayabiliyoruz. Onların da en fazla 50 – 60 tanesi tutuyor. Elimizde de şu an fidan kalmadı, hepsini dağıttık. En erken ilkbaharda yeni fidanlar çıkar. Okurlarınıza bu bilgiyi aktarabilirsiniz” şeklinde konuştu.
“Almanya’dan ilk geldiği dönemde köyümüz Tatlıpınar’ın da eski adı olan Darmaderesi kirazı ile başladı, şimdi de ceviz için çalışmalar yapıyor ama asıl konusu Amasya misket elması” diyen Aydoğan, babasının bunu yaparken ormandan vahşi fidanları topladığını, yabani fidanları kendi bahçesine getirip aşıladığını ve tutanları da ücretsiz dağıttığını belirtti.
Yeni fidanlar en erken Mart – Nisan aylarında
Suni değil yabani fidandan üretim yapıldığını özellikle belirten Taşova Belediyesi Başkan Yardımcısı Kadir Aydoğan, “Amasya misketimiz iki yılda bir verir, sert ve suludur, sonbaharda kırağın düşmeden ya da kar yağmadan toplanmaz, kokuludur, aroması farklıdır, ısırıldığında dişleri kanatır, uzun süre saklanabilir, dayanıklıdır ancak ekonomik bulunmadığı için ırkı kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır” dedi.
Babası Ahmet Aydoğan’ın ormandan söküm yapıp fidanları kendi bahçesinde aşılayacağını aktaran Kadir Aydoğan, yeni fidanların dağıtımının en erken Mart ya da Nisan aylarını bulacağını belirterek sözlerini tamamladı.
Fotoğraflar: Kadir Aydoğan
Haber: Alper Tolga Akkuş
(Yeşil Gazete)