ManşetTürkiye

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak tahliye edildi

0
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanmasının "darbe çağrışımı" davasında "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan yargılanan Ahmet Altan tahliye oldu. ( Ahmet Bolat - Anadolu Ajansı )

‘Darbe çağrışımı’ yaptıkları ve terör örgütüne yardım ettikleri iddiasıyla yeniden yargılanan gazeteciler Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak üç yılın ardından tahliye edildi. Mehmet Altan ise beraat etti.

Terör örgütünün medya yapılanmasını oluşturdukları ve  “Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs” ettikleri suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteciler Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak ile akademisyen Mehmet Altan‘ın da aralarında bulunduğu altı sanığın Yargıtay‘ın bozma kararının ardından yeniden görülen davalarında karar çıktı.

Mahkeme, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan Ahmet Altan’ı 10 yıl 6 ay, Nazlı Ilıcak’ı ise 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Her iki gazetecinin, tutuklu geçirdikleri süre gözönüne alınarak  tahliyelerine karar verildi. Mehmet Altan ise atılı tüm suçlardan beraat etti. Hakkındaki tüm adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti,  Mehmet Altan’dan ele geçirilen 6 adet 1 ABD dolarının ise iadesine karar verildi. Diğer sanıklar da hapis cezasına çarptırıldılar.

Ilıcak ve Altan gece saatlerinde Silivri ve Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Her iki gazeteciye de yurt dışı çıkış yasağı konuldu.Jandarma eşliğinde Karbey Sosyal Tesisleri’ne getirilen Ahmet Altan’ı burada kardeşi Mehmet Altan, yakınları ve gazeteci Hasan Cemal karşıladı. Altan 23 Eylül 2016’dan bu yana, 1138 gündür cezaevindeydi.

Ilıcak’a indirim 

Mahkeme heyeti, Ilıcak’ın pişmanlık duymasını dikkate alarak 10 yıl 6 ay hükmettiği cezayı 8 yıl 9 aya indirirken, Altan’a yargılama sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle herhangi bir indirim uygulamadı.

Üç sanığa da indirimsiz hapis cezası  

Sanıklar Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek ise “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçunu işlediklerinin sabit olduğu gerekçesiyle ayrı ayrı 11 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Şükrü Tuğrul Özşengül de “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar hakkında yargılamadaki tutum ve davranışlarını göz önüne alarak takdiri indirim uygulamadı.

Anayasayı ihlalden ceza yok

Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Şükrü Tuğrul Özşengül, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek hakkında ayrıca “Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Ahmet Altan: Ben değil, beni hapiste tutanlar küçülür

Ahmet Altan bugün yaptığı savunmasında mahkeme heyetine “Meydanlarda yakılmamı, çarmıha gerilmemi, derimin yüzülmesini de talep edecek misiniz?” diye sormuştu. Altan savcının mütaalasına karşı, “Beni hapiste tutmak istiyorsanız istediğiniz kadar tutabilirsiniz, hapishane beni korkutmaz. Böyle bir iktidardan korkmaktansa ömrümü hapishanede tamamlamayı tercih ederim. Bu iktidar bu gerekçelerle beni hapishanede tuttuğu sürece beni hapiste tutanlar küçülür.” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.