İklim KriziManşet

Ağustos, Çin’in tarihindeki en sıcak ay oldu: Kuraklık yağışa rağmen sürüyor

0
Fotoğraf: AFP

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, 70 günden fazla süren ve mahsullere ve güç kaynaklarına zarar veren sıcak dalgası boyunca ülke genelindeki 267 hava istasyonunun Ağustos ayında ülke tarihinin en yüksek sıcaklıklarını kaydettiğini söyledi.

Asya‘nın büyük kısımlarına yayılan alışılmadık derecede büyük ve yoğun Batı Pasifik Subtropikal Yüksek Hava Sistemi tarafından yönlendirilen sıcak dalgası Çin’de 13 Haziran’da başlamış ve resmi olarak 30 Ağustos’a kadar sona ermemişti.

‣ Çin ‘fırına’ döndü: Rekor sıcak dalgasının ortasında önlemler sıkılaştırılıyor
‣ Çin’de kuraklık ağırlaşıyor: Gıda krizi kapıda, bir deniz memelisinin nesli tükendi

Ülkede bazı nehir ve göllerdeki su seviyeleri, şimdiye kadarki en düşük seviyelerine geriledi ve yılın en önemli sonbahar hasadı öncesinde tarım arazilerini kuruttu.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi müdür yardımcısı Xiao Chan sıcak dalgasının süresi, yoğunluğu, kapsamı ve etkisi göz önüne alındığına; kayıtların başladığı 1961’den bu yana en büyük sıcak dalgası olduğunu söyledi.

Ortalama ulusal sıcaklık, tüm ay boyunca 22.4 derece -mevsimsel normalden 1.2 C daha yüksek- olarak gerçekleşirken, ortalama yağış miktarı ise yüzde 23.1 azalarak 82.4 milimetreye düştü: Bu da 1961’den beri üçüncü en düşük seviye oldu.

Sıcak dalgası boyunca Çin’in güneybatısındaki Chongqing bölgesinin bazı bölgelerinde sıcaklıklar 45 dereceyi aştı. Komşu Sichuan eyaletinde de hidroelektrik üretiminde büyük düşüşler yaşandı ve bölge genelinde enerji tedariki aksadı.

Meteoroloji yetkililerinden Zhao Zhiqiang,  Ağustos ayında 1.45 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsayan 75 bulut tohumlama operasyonunun gerçekleştirildiğini söyledi.

‣ Kuraklıkla boğuşan ülkelerde bulut tohumlama çalışmaları sürüyor
‣ Dünyanın su kaynakları kuruyor

Eylül ayının başından itibaren Sichuan ve Chongqing’de yağışlar başlamasına rağmen, Hubei, Jiangxi ve Hunan eyaletleri de dahil olmak üzere ana Yangtze Nehri havzasının bazı kısımları hala kuraklıktan etkileniyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.