ManşetSivil Toplum

Ağustos ayında ırkçılık Yeni Şafak’tan yükseldi

0

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe!  Girişimi tarafından her ay çevrimiçi oylama ile belirlenen Ayın Irkçısı ödülü, bu kez Yeni Şafak Gazetesi’nin oldu. Gazete bu ödülü, Barış ve Demokrasi Partisi’ne ithafen attığı “Katil Sizsiniz” manşeti ile aldı.

Resmi ideolojinin tekrarı ile mevcut iktidar partisinin politik duruma ilişkin manifestosu özelliği taşıyan haberin içeriği de bu vehameti tekrar ediyordu: BDP’nin parti yönetimi ile birlikte milyonlarca oy veren Türkiyeli’yi veya BDP ile arasına “mesafe koymayan” kişileri de “katil” ve böylece açık hedef haline getiriyordu. En temel insan hak ve özgürlüklerine bile aykırı devlet politikalarının sonucunda, sosyokültürel bir “kan davasına” dönüşen Kürt sorununun  çözümüne yönelik birincil aktör olarak beliren siyasi hareket, örtük ama hala dipdiri bir ırkçılık ile gazetenin manşetinden böyle “lanetleniyordu”.

Milletvekilliği düşürülen Ahmet Türk’ün, parti yönetimi tarafından ılımlı olması nedeniyle tasfiye edildiğini düşünen gazete, bu fikriyatı ile şaşkınlık yaratıyor. Ayrıca, “BDP’nin Kürt yurttaşların hiçbir sosyal meselesine ilgi duymadığını” söyleyen Yeni Şafak, BDP’nin bizzat Kürt yurttaşlar tarafından, büyük bir dayanışma ve mücadele ile onlarca yıldır ayakta tutulan, 36 milletvekiline, onlarca belediyeye sahip; ve bu “sosyal meseleye” bilinmeyen sayıda kurban vermiş bir parti olduğunu da görmek istemiyor. Bu yaklaşımı, gazetenin sömürgeci devlet ırkçılığı esanslı söylemini günyüzüne çıkartıyor.

Aynı zamanda, tipik bir “medyada nefret söylemi” örneği oluşturan Yeni Şafak haberi, doksanlar Türkiye’sinden kalma bir “devlet amigosu” ruh haliyle, artık çoğu toplum kesiminin benimsediği gerçekleri tersyüz ederek; çarpıtma, aşağılama, genelleme, düşmanlık, abartma, saptırma gibi önyargı öğelerini gazeteye taşıyordu. Hrant Dink Vakfı ve Sosyal Değişim Derneği tarafından yapılan iki araştırma, Kürt kimliğinin Türkiye’de  en ciddi nefrete maruz kalan bileşenlerden birisi olduğunu ortaya koyuyor.

Oylamaya katılan 1250 kişinin yüzde 38’inin oyunu alan Yeni Şafak Gazetesi’ni, bir medya kuruluşu olarak biz de, iktidarlara değil ama etik değerlere bağlılığa ve toplumsal barışı güçlendirici tavır almaya davet ediyoruz. Aksi takdirde, “katilin kim” olduğu, olacağı sorusu sorumsuz medyaya da kolaylıkla yöneltilebilir.

Murat Köylü

 

http://www.durde.org/2011/09/agustos-ayi-irkcisi-yeni-safak-gazetesi/agustos-ayi-irkcisi/

http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=18.08.2011&i=336201

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.