EkolojiManşet

Afşin’de üçüncü termik santrale onay çıktı

0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, Altunelma ve Tanır mevkiinde Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Afşin C Termik Santralı için “ÇED Olumlu” kararı verdi.

Bölgede zaten biri 33 diğeri 15 yıldır faaliyette olan iki  adet termik santral bulunuyor. Hava kirliliğinin yaşanmaz hale getirdiği yörede yaşayanlar “Çernobil etkisi oluşturacak” dediği proje için binlerce imza ve dilekçe toplamış ve 24 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komitesi Toplantısı’na da katılarak projeye itiraz etmişti.

Greenpeace Akdeniz’in Mart 2019’da hazırladığı “Afşin’de Kömürlü Termik Santrallerin Maliyeti” başlıklı hava modellemesi raporuna göre Afşin’deki santrallerden çıkan emisyonlar yetişkinlerde inme, akciğer kanseri, kalp ve solunum yolu hastalıkları ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları riskini artırıyor. Bu santrallerden çıkan küçük parçacıklar (PM2,5) ve azot dioksit (NO2) kirliliği nedeniyle bugüne kadar 17 bin erken ölüm gerçekleşti.

Afşin’e dördü EÜAŞ’a ait altı santral daha planlanıyor. Greenpeace’in raporuna göre bu santrallerin de gerçekleşmesi halinde santraller ömrünü tamamladığında 32 bin erken ölüm gerçekleşmiş olacak.

Ekoloji Birliği’nin verdiği bilgiye göre, Afşin C Termik Santralı Projesi her biri 600 MWe kurulu güce sahip 3 üniteden oluşuyor. 1.800 MWe‘lik santralde kullanılacak kömür miktarı yaklaşık 3.325,4 ton/saat (23.104.879,2 ton/yıl). Santralın yatırım bedeli yaklaşık 17 milyar 300 milyon TL. Proje dosyasını ise Kanal İstanbul‘un da ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik oluşturdu.

Birlik, Çevre ve Şehircilik Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nün web sayfasında daha önce duyuru metninin bulunduğunu ancak kaldırıldığını belirtti. Ancak bakanlığın ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan  “ÇED Kararları-ÇED Olumlu Kararları” listesinde, 27.03.2020 itibarıyla son sırada; 27.03.2020 tarihinde 5861 No’lu karar ile “ÇED Olumlu” kararı verildiği bilgisi yer alıyor.

Ekoloji Birliği, santral için harcanacak kaynağı, insanları koronavirüsten koruyacak sağlık yatırımları ve sosyal destek mekanizmalarına harcanması çağrısı yaparak şunları ifade etti:

Dünya’da bir sürü ülke sera gazı oluşumunun en büyük nedenlerinden birisi olan termik santralleri kapatırken ve Paris Anlaşması doğrultusunda taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yeni termik santraller açmaya karar vermektedir. Paris Anlaşması’nı imzalamayan hükümet, ülkemizin içinde bulunduğu bu koşullarda bile bilerek ve isteyerek termik santral lobisine yeni iş imkanları hazırlamaktadır. Taammüden halkının sağlığı ile oynamakta ve iklim krizini umursamamaktadır. Oysa halkının sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlamak devletin ve iktidarın başlıca görevidir.” 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.