ManşetTürkiye

Afrin operasyonunda 10. gün: 7’si Türk 617 kişi hayatını kaybetti

0

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Afrin’e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı bugün (29 Ocak) onuncu gününe girdi.

TSK, havadan ve karadan devam eden operasyonda stratejik açıdan öneme sahip Burseya Dağı‘nın TSK ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolüne geçtiğini duyurdu.

TSK’dan bu sabah yapılan son açıklamaya göre ise operasyonun ilk gününden şimdiye kadar 597 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’lı hayatını kaybetti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hava Kuvvetleri tarafından gece süresince gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 44 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan 25 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Türk Silahlı Kuvvetlerince desteklenen dört Özgür Suriye Ordusu mensubu hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralanmıştır. ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre gece süresince 40 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 597 olmuştur.”

Dün Amasya İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekât kapsamında hayatını kaybeden 20 askerden 7’sinin Türk askeri, diğerlerinin de Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan 26 Ocak’ta 3’ü Türk askeri, 11’i Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 130 kişinin de operasyonlarda yaralandığını açıklamıştı.

Fotoğraf: AFP

Fransız haber ajansı Agence France Presse (AFP) 20 Ocak’tan bu yana süren Afrin operasyonunda en az 50 Suriyeli sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Afrin operasyonun amacı nedir?

Afrin’e yönelik düzenlenen Zeytin Dalı hârekatı 20 Ocak 2018 Cumartesi günü TSİ 17.00 itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından başlatılmıştı.

TSK, harekâtın isminin Afrin’de çok sayıda zeytin ağacından aldığı tahmin edilen operasyonun amacını Türkiye’nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımladı.

Operasyon kapsamında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’lıları etkisiz hale getirmek ve kardeş bölge halkını baskı ve zulümden kurtarmanın amaçlandığı belirtildi.

Türkiye’nin sınırının hemen ötesinde YPG ve TSK arasındaki çatışmalar aylardır sürerken, Afrin operasyonu Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı‘nın devamı olarak sürdürülüyor.

 

Afrin operasyonunun 1 haftalık bilançosu: 357 ölü

170’i aşkın aydın milletvekillerini Afrin Operasyonu’nu durdurmaya çağırdı

 

(Hürriyet, BBC Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.