ManşetTürkiye

Afrin operasyonunun 1 haftalık bilançosu: 357 ölü

0

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı bugün yedinci gününe girdi.

TSK’dan bu sabah yapılan açıklamaya göre operasyon kapsamında bugüne kadar 343 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’lı hayatını kaybetti.

Dün gece 13 uçakla 23 hedefin vurulduğu bildirildi.

Bakan: 14 kaybımız var

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise “14 kaybımız var, 3’ü Türk askeri, 11’i Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu” dedi. Durumu ağır olan askerin olmadığını söyleyen Demircan, Türkiye’ye getirilen 130 yaralının 82’sinin taburcu edildiğini belirtti.

Çatışmalarda Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan ve Üsteğmen Oğuz Kaan Usta, Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı hayatını kaybetmişti.

Bölgede patlayıcıları temizleyen TSK’nın kontrolü sağlanan bölgelerde güvenli noktalar oluşturduğu bildiriliyor.

Afrin’den PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’ın sivil yerleşim yerlerinde hendekler açıp, barikatlar kurup, sivillerin yaşadığı binalara keskin nişancılar yerleştirdiği, geri çekilirken sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı bilgileri paylaşılıyor.

Bölgede zorlu hava koşullarına rağmen 8 noktada kara ve hava operasyonlarının sürdüğü, Afrin kent merkezinin çembere alınmaya çalışıldığı da gelen bilgiler arasında…

Hatay sınırı özel güvenlik bölgesi ilan edildi

Operasyonun 5’inci gününde Hatay sınırı özel güvenlik bölgesi ilan edilirken; gazeteciler ile yurttaşların da sınıra ulaşması yasaklanmıştı.

ABD’den itidal çağrısı

Beyaz Saray İç Güvenlik Danışmanı Thomas Bossert, Türkiye’nin Suriye’de YPG’ye karşı başlattığı Afrin operasyonuna ilişkin ülkesinin kaygılarını İsviçre’nin Davos kentinde yapılan 48. Dünya Ekonomik Forumu’nda tekrar etti.

ABD’nin Türkiye’nin Afrin operasyonu sonrası Türk ordusu ile YPG’nin omurgasını oluşturduğu ABD destekli DSG arasında çatışmaların yaşanmasından endişeli olduğunu söyleyen Bossert, “Türkiye, Afrin ve Suriye’de ilerlerken çatışmaların artma olasılığına karşı dikkatli olmalı. Biz, bunun IŞİD’i yenmeleri için güvendiğimiz vekil güçlerle çatışma gibi korkunç bir sonucu olmasını istemeyiz” dedi.

Şimşek: Afrin yabancı yatırımcının gündemi değil

Davos Zirvesi’nde BloombergHT’ye bugün açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Zeytindalı Harekatı’nın ekonomiye etkisinin sınırlı olduğunu söyledi. “Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanıyor, Birleşmiş Milletler normlarına göre hareket ediyor. Bizim tek yaptığımız terör örgütüyle mücadele” ifadelerini kullanan Şimşek dün akşama kadar yatırımcılarla toplantılar yaptığını belirterek, “Hiçbirinde Afrin konusu gündeme gelmedi” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez 24 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump ile Afrin operasyonunu görüşmüş ve Trump’a “YPG’ye verdiğiniz silah desteğini kesin” çağrısında bulunmuştu. Beyaz Saray da Trump’ın Afrin’de tırmanan şiddetten kaydı duyduğunu dile getirmişti.

Afrin yönetiminden Suriye devletine çağrı

Türkiye’nin Afrin’e operasyonunun başladığı 20 Ocak’tan bu yana yazılı ve sözlü açıklama yapmakla yetinen Suriye yönetimine seslenen Afrin Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi, “Suriye devletinden sorumluluklarını yerine getirmesini, Afrin’i ve kendi sınırlarını Türkiye’den korumasını bekliyoruz” dedi.

 

(Hürriyet, T24)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.